"Невъзможно бягство 2: Хадес": Със Сталоун и в ада

Затворнически кибер екшън (или поне несръчен опит за такъв! "Невъзможно бягство 2: Хадес" ("Еscape Plan 2: Hades") на реж. Стивън С. Милър е в кината от днес, а Сталоун е в сърцата ни завинаги.

Ирина Иванова 22 June 2018

„Любовта дълго търпи и е милостива (...) всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява” – е казал апостол Павел на коринтяните май беше и смятам, че тези свещени думи абсолютно важат и за фенството. Истинският фен също дълго търпи и е милостив и все се надява и т.н. Имам предвид, че когато плакат на някой актьор ти е висял на стената в детската стая, си верен на този актьор до края. Дори когато разбереш, че новият му филм няма да бъде разпространяван по кината в родината му, а само на DVD и Bly ray. Очевидно е преценен като много слаб или много кървав. Или, както според мен, е в случая – и двете. За истинския фен обаче това няма значение. Със Сталоун и в ада на лошото кино отивам. 

Затворническите филми са една от най-добрите „специални разработки” на американското кино и имаме шедьоври в този жанр като например „Пеперудата” (Papillon, 1973, със Стив Макуин и Дъстин Хофман), който скоро претърпя римейкване с Чарли Хънам и Реми Малик в главните роли, „Изкуплението Шоушенк”, „Последният замък” с Клинт Истууд, „Среднощен експрес” и прочие. През 2013 г. двамата великани на екшъна Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер направиха заедно едно добро „затворническо” парче – „Невъзможно бягство” (Escape Plan), чийто относителен успех очевидно няма да бъде повторен от втората част, т.е. от „Невъзможно бягство 2: Хадес”.

Сюжетът: Действието се развива няколко години след невъзможното, но оказало се възможно за нечовеци като Слай и Арни, бягство от затвора „Гробницата”. Героят на Сталоун Рей е начело на първокласен охранителен отряд, но един от неговите хора – Шу (Хуанг Ксяоминг), истинският главен герой във филма всъщност – изчезва и става ясно, че е заключен зад стените на нелегалния затвор „Хадес”. Това е кошмарно място, „обзаведено” с ужасяващи високотехнологични екстри, където затворниците са принудени да се бият като зверове. Шу е майстор на бойните изкуства, разбира се, обаче все пак се нуждае от помощта на Слай.

Сталоун тази роля я играе само с култовия си глас и от повече няма нужда. „Добре че се върна” – казва му Шу, когато Рей нарочно „попада” в затвора, за да му помогне. „Не, лошо е, че се върнах” – отговаря му Слай с неповторимия си глас и ти става ясно, че в този случай лошото е за хубаво.

„Невъзможно бягство 2: Хадес” не е филм особено подходящ за момичета смятам, въпреки че познавам такива, които умират за екшъни. Дано не прозвучи сексистки това, но мисля, че мъжете са си изработили (или им е вродена) някаква психологическа матрица за гледане на подобни неща и хич не им се връзват, докато лесно ранимата женска душа не може така невъзмутимо да ги понесе. В най-добрия случай ще й доскучае неимоверно. И понеже тук екшънът е доста брутален и примитивен, ако не сте доживотни фенове на Слай като мен, не виждам за какво да си го причинявате.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР