Бактериите – новият граал за красива кожа

27 June 2018

През последните години повечето от специалистите, работещи в сферата на красотата и козметиката, отделят все по-голямо внимание на нашата микрофлора, или по-точно на флората на кожата ни, която е плътно населена с бактерии и микроорганизми. Те са по-многобройни от клетките на тялото ни (над 100 000 милиарда). Интересен факт е, че тежат повече от мозъка ни. Според специалистите микрофлората на всеки човек е различна и уникална и се определя като втори генетичен код. Първата ни мисъл е да потърсим начин да ги почистим от повърхността, но истината е, че в компанията на дрожди, гъбички и вируси се оказват полезни и задължителни за доброто състояние на кожата ни. Новото поколение козметични продукти се съобразяват с тях и целта е не само да ги запазят, но и да ги възстановят и да ги накарат да работят в симбиоза, така че да гарантират красотата и здравето на кожата ни. Един от големите проекти на научния свят е този за микробиома (термин, който включва микрофлората, гените й и механизма й на работа). Ако чревният микробиом вече е добре проучен, този на кожата е сравнително нова вселена, която отваря възможности за лечения на различни кожни състояния, но също така и за поддържането на кожата в добро здраве.

Бодигардът: флората на кожата

„Микрофлората на кожата ни има съществена роля в защитата й“, споделя Мишел Саяг, директор на медицинската дивизия в Bioderma. Бактериите и дрождите, обитатели на терена, пречат на патогенните бактерии да навлязат и да завземат територии. Тъй като нападенията са постоянни, „добрите бойци“ произвеждат токсични вещества, с които отблъскват нападателите, унищожават ги и позволяват на клетките от епидермиса да засилят имунитета.“ Микрофлората ни предпазва от агресии, инфекции, възпаления, като в краткосрочен план гарантира здравето ни, а в дългосрочен – младостта ни. Понякога победата е и за „лошите бактерии“, които причиняват появата на различни кожни заболявания като акне, атопичен или себореен дерматит, псориазис или екзема. Но ако една флора е балансирана, тя не допуска агресиите да й навредят сериозно и се възстановява бързо.

Как да запазим баланса на кожата си

Кожата ни и всички микроорганизми по и около нея изграждат истински невидим щит, предотвратяващ инфекции, възпаления и кожни заболявания. Но подложена ежедневно на милиони агресии, кожата ни е в състояние на бойна готовност, което й пречи да се регенерира добре и води до преждевременно стареене. Затова е важно не само да не подценяваме агресорите, но и да се стремим да й помогнем. Първото правило е да отчетем нейното рН, което е обикновено около 5,5. За да не „изтъним“ кожната бариера, е желателно да избягваме сапуни, гелове, почистващи препарати и всякакви силни детергенти, които са прекалено алкални. За предпочитане е да избираме продукти, съдържащи възможно по-малко консерванти, и да избягваме прекалено горещата вода, която също нарушава състава на флората ни. Антибактериалните гелове, които са много удобни и ги има в повечето дамски чанти, трябва да бъдат ограничени за дезинфекция само на ръцете, тъй като те също убиват едновременно добрите и лошите бактерии. Кожните антибиотици понякога са полезни, но винаги ги използвайте само по лекарско предписание и не по-дълго от необходимото. Прекалената мания по чистотата също не е желателна и може да доведе до нарушаване на флората и изсушаване на кожата ни.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР