Кой се страхува от розово

Още с появата на iPhone 2015 в златнорозово и избора на института Пантон за 2016 – rose quarz, бе даден старт на манията по онова розово, което обедини вкусовете на милениалите

Елка Влаховска 09 July 2018

Diabla

То се появява на сцената на дизайна като хибриден цвят, в който присъстват нюанси на бежово или сиво, изключващи всяка асоциация с бонбоните, Барби розовото или захарния памук. Носи аура на спокойствие, невинност и чистота и копнежа на младото поколение за по-хармоничен живот. Лятото на 2018 следва тенденциите от миналогодишния сезон, когато в цветната палитра за градинското обзавеждане се появи неочакван Пантон цвят, наречен pale dogwood. Дизайнерите направо са луди по него.

Наричат го по различни начини, като Millennial pink или Tumblr pink, защото бързо превзема социалните мрежи и е начин да бъдеш сладък, без да губиш интелектуална дистанция. След като покори въображението на графичните дизайнери, наложи се като тренд в инстаграм и се появи в колекциите на Marc Jacobs, Gucci, Céline, Balenciaga, розовото на милениалите е и в градинските колекции на водещи европейски фирми.

Неговото огромно предимство при интериорния и екстериорния дизайн е, че прекрасно се съчетава със синьо, със сиво и с черно, придавайки релаксираща атмосфера на всяко пространство. Водещи скандинавски компании за обзавеждане толкова интуитивно включиха този цвят в последните си колекции, че той доби в света и ново име – Scandi pink (скандинавско розово).

„Розовото само по себе си е много тактилен цвят – казва Луси Фентън от института Пантон. – То носи усещане за щастие, успокоява и създава атмосфера на доверие, когато се използва добре. Този цвят няма нищо общо със захарното розово от филма „Професия блондинка“ например, то е андрогенно, иронично и може да бъде едновременно модерно и остроумно.“

Ще го открием като декоративни възглавници или предмети, като покривки или салфетки от лен, като outdoor килими, наметала и дори мебели в градинските колекции за лято 2018. А ако се страхуваме да го използваме в дома или в градината, да заложим за лятното парти на чаша розе.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР