Кожата е във възторг от куркумата

Всяка жена, която поне веднъж е заставала до печката, е чувала за подправката куркума. Но малцина от нас знаят, че тя е не само вкусна и полезна за вътрешна употреба, но и за външна. Бюти експертите уверяват, че куркумата е съюзник в поддържането на здравето и красотата

Рени Аврамова 30 August 2018

Любителите на здравословния начин на живот я поставят начело в списъка с полезни съставки, тъй като се оказва, че няма друга подправка с толкова много доказани ползи върху кожата. Много от хората бъркат кърито и куркумата и не правят разлика между тях. Куркумата е самостоятелна подправка, извлечена от корените на растението Curcuma longa или Curcuma aromatic. Изсушеният прах е със силна миризма, но неекспресивен вкус. За да запазят свойствата на куркумата и да подобрят вкуса й, преди много векове в Индия измислили сместа къри, в която основен компонент е куркумата, но миксирана с кориандър, няколко вида пипер, кимион, карамфил и още няколко подправки. Полезните свойства на куркумата не се ограничават само и единствено до храната. Не искаме да отричаме невероятния вкус на индийската и азиатската кухня, в които тя е една от основните звезди, но подправката се използва повече от 4000 години в аюрведическата медицина, в полза на здравето и красотата. Ако използването й през вековете не ви убеждава, то лабораторните изследвания през последните години напълно потвърждават ефективността й върху кожата. Ще ви дадем 5 причини защо кожата обича козметика с куркума:

Силен антиоксидант

Една от основните причини за стареенето на кожата е вредния ефект на свободните радикали. Те могат да бъдат произведени вътре в тялото (например самите клетки произвеждат такива при производството на енергия), но също така идват отвън чрез замърсяването на околната среда, тютюневия дим, ултравиолетовите лъчи, стреса и др. Изследванията показват, че куркуминът се бори ефективно със свободните радикали и ги атакува моментално в две посоки. Първо директно ги блокира и на второ място задейства механизъм за борба и защита от окислителните процеси в тъканите. Благодарение на тези процеси учените наблюдават и отбелязват значителни подобрения при загубата на влага и корекцията на бръчките в кожата.

Противовъзпалително лекарство

Повечето хронични възпалителни процеси са мудни, невидими за невъоръжения поглед, но са ключови за откриването и лечението на различни здравословни проблеми – от акне до псориазис, от атеросклероза до затлъстяване. Противовъзпалителните свойства на куркумата се обясняват със способността й да блокира специфичен протеинов комплекс, присъстващ в почти всички клетки на тялото и отговорен за превключването на клетките на противовъзпалителен режим.

Детокс

Една от традиционните употреби на куркумата във фитотерапията е способността й да „изчиства“ кръвта. Дългосрочното натрупване на токсини в тялото е една от причините за различни проблеми с кожата – блед и неравномерен тен, обриви, възпаления и разбира се не на последно място преждевременното стареене. Различни клинични изследвания показват, че куркумата наистина премахва токсините по няколко начина. Увеличава активността на някои ензими (детоксикация във фаза II), които са отговорни за биохимичното отстраняване на токсините. Също така стимулира работата на жлъчката, помага за смилането на храната, подобрява чернодробната активност, за да изхвърли мастноразтворимите токсини в кръвта.

Подобрява кръвообръщението

Добрата циркулация на кръвта позволява хранителните вещества да достигнат до желаната цел, както и да изчистят токсините в обратната посока. В различни клинични изследвания е установено, че куркумата увеличава значително микроциркулацията, включително и в по-малките кръвоносни съдове и кожни капиляри. Подправката подобрява работата на кръвоносните съдове, също така и липидния профил, като намалява нивото на липопротеините с ниска плътност, тоест лошия холестерол. От години не спира да се говори за ефективността на подправките като превенция на сърдечно-съдови заболявания. Ефективността им е подобна на тази на редовен фитнес режим. Какво ви пречи да удвоите ефективността?

Увеличава синтеза на колаген

Колагенът е жизненоважен протеин, който е отговорен за поддържане младостта, еластичността и плътността на кожата. Не трябва да забравяме и важната му роля в процеса на регенериране и последващо обновяване на клетките. Доказано е, че приложението на куркума ускорява клетъчната активност и синтеза на колаген в увреденото място.

За да извлечете максимума от всички тези полезни свойства на жълтеникавата подправка, включвайте я щедро във всякакви храни, салати, супи, яхнии, но защо не и в сокове и чайове. Известният доктор Андрю Уейл, сътрудничещ си с американската козметика Origins отбелязва, че хората в Окинава (японската нация е с най-висок индекс продължителност на живот) пият всеки ден чай с куркума. Дори и да не сте почитатели на тази напитка, нищо не ви пречи да опитате. Достатъчно е да оставите да заври 4 чаши вода, добавяте чаена лъжичка прах от куркума. Варите 10 минути на слаб огън и добавяте джинджифил и мед на вкус. Ако кожата ви лесно се възпалява може да изберете козметика с куркума (ще я откриете в магазините за натурални продукти) или пък да я включите в различни маски за лице. Ще откриете различни рецепти в интернет и не се притеснявайте от ярко жълтия цвят. Няма да се превърнете в герой от сериала семейство Симпсън, тъй като не оцветява кожата. Доказателство е пастата, традиционна за Индия, която всяка уважавана булка използва в деня преди сватбата си. С нея се намазва цялото тяло от глава до пети, включително и косата резултатът е сияна кожа и коса. През последните години куркумата се превърна в истински хит и я откриваме не само в козметиката, но и в напитки и всякакви био активни добавки, които обещават здраве и красота.

 

 

2 КОМЕНТАРА
2
Lumina
30 November 2018, 23:03

Потвърждавам, че куркумата оцветява кожата, при това не леко, а МНОГО силно! В оранжево! А индийките, като са черни като циганки, оранжевото въобще не им накривява капата, защото само подсилва естествения им тен. Моята кожа е снежно бяла и резултатът от една маска, която имах неблагоразумието да си направя, слушайки глупавите съвети в статии като тази, ме остави в безумен вид! Не можах да изчегъртам оранжевото от кожата си часове наред, трябваше да се крия в къщи целия ден! Аман от безмозъчни и откровено лъжливи статии!>:-((((

1
Lili
26 September 2018, 10:05

Не е вярно, че куркумата не оцветява кожата. Напротив, прави я доста жълта, но е временно. От години си правя маска за лице с куркума и ефектът е много добър, но трябва да се прави вечер преди лягане. След измиването на маската, намазвам с масло или мазен крем. Кожата има доста жълт оттенък! Не може да излезете навън така. Сложете кърпа на възглавницата, за да не я изцапате. На сутринта жълтото се измива много лесно и кожата е сияйна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР