Почина Арета Франклин

Отиде си една истинска soul sister

eva.bg 17 August 2018

Снимка: getty images/guliver

Отиде си една истинска soul sister – на 76-годишна възраст почина Арета Франклин. Жената, без която нито музиката, нито отношението към жените в музиката нямаше да е същото. Наричат я оригиналната дива, защото истинското значение на тази дума е „богиня“. Даде ни хитове като „I Say a Little Prayer“, “Respect”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Women“, "Chain of Fools", "Bridge over Troubled Water".

Тя поиска респект не само за себе си, но и за всички нас. При това не малко, а толкова, колкото заслужаваме. А ние, жените, заслужаваме много. „Като жени ние имаме всичко. Имаме силата. Имаме чувствата. Имаме ресурсите. Имаме неизчерпаемата енергия. Жените заслужават абсолютен респект. А тъжната истина е, че жените, децата и възрастните хора са най-малко уважаваните в обществото“, казва тя в интервю през 2016 година.

Родена е в Мемфис, израснала е в църквата на баща си – пастора Си Ел Франклин. От там тръгва и любовта й към музиката, защото от малка пее в църквата. Има четири деца, женила се е два пъти, познава болката от смъртта и раздялата, но и любовта, радостта и признанието. „Най-лесно се катери каменистата и трудната страна на планината. Защото от гладката страна, без препятствия, просто няма за какво да се захванеш“, казва Арета Франклин в интервю за Ebony през 1964.

Що се отнася до музикалната й кариера, която отдавна й гарантира безсмъртие и респект, певицата споделя: „Не казвайте, че Арета Франклин се завръща на сцената, защото никога не съм си тръгвала. Никъде няма да ходя, това е нещото, което мога да правя и го правя много добре. Не смятам да се пенсионирам. Сигурно след време ще съм някъде на някой диван, легнала, но с микрофон в ръка и все още пееща.“

Където и да е в момента, сигурни сме, че пак е с микрофон в ръка и все още пееща.

Респект!

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР