Корабокрушенецо, ела!

Комплексът Shipwreck Lodge е разположен до сухото гърло на река Гоарусиб в Намибия върху земя, наречена „Бряг на скелетите“

Елка Влаховска 22 August 2018

Снимка: Denzel Bezuidenhoudt

Още старите португалски мореплаватели наричали северната част на атлантическото крайбрежие на Намибия „Вратите към ада“, защото поради океанските течения и ветровете там ставали много корабокрушения. Онези, които успявали да оцелеят, ги очаквала още по-злощастна съдба – да умрат от глад и жажда на пустинната земя. Намиб, пустинята, даваща името на държавата, е едно от най-суровите места за живот на планетата. Въпреки тези особености на мястото или може би именно поради това туристическата агенция Trip Travel в Намибия финансира един сложен и рискован проект, който е предвиден да просъществува 25 години.

Идеята е била на дивото и зловещо място, наречено „Бряг на скелетите“, да се построят малки дървени лоджии, с дизайн, наподобяващ „оглозганите ребра“ на разбитите от вълните кораби. Тя е на архитектурното студио Nina Maritz Architects. В „комплекса“ има 10 къщички със спалня и баня с всички удобства, и обслужващ ги ресторант. Къщите от дърво са добре защитени от силните ветрове и пустинните бури. Но дали някой ще се осмели да нощува по тези земи, из които витаят духовете на загиналите моряци? А дори и човек да е имунизиран срещу въображението си, пак може да се уплаши от виещите нощем хиени или от близостта на пустинните лъвове, слонове и жирафи, обитаващи Националния парк „Бряг на скелетите“ в непосредствена близост.

Концесията на мястото е дадена за 25 години и както се казва: зарът е хвърлен. Може би със сигурност ще се намерят авантюристи, които да изпитат това уникално по рода си приключение.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР