За хората и гугутките в Галерия +359

eva.bg 01 September 2018

Галерията за съвременно изкуство +359 открива сезона с изложба на турската художничка Шифа Гиринджи, посветена на номадството като начин на живот в аналогия с миграцията на птиците.

Художничката, която в момента живее и работи в Берлин, описва себе си като принадлежаща към семейство на номади с азиатски корени. Софийският й проект „Търсенето на плодороден рай"  е фокусиран върху един от най-сериозните колонизатори в света на птиците – Streptopelia Decaocto, тоест гугутката, и дава една различна гледна точка към така актуалната тема за миграцията.  Първоначално гугутката пристига в Европа през Балканите някъде 60-те години от западна Азия и Китай, а заради инвазивната й мигрираща природа на повечето европейски езици името й се превежда като „турски гълъб”. За първи път обаче на Стария континент този вид птици са описани именно в България, в Пловдив.

Разположена в бившата Водна кула в София, изложбата на Шифа Гиринджи включва „орнитологични” портрети, научни статии и мултимедийни инсталации. Куратор е Ирина Баткова, а откриването е на 4 септември от 19 ч. Изложбата ще продължи до 30. 09. 2018 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР