За ползите от недодяланата фотография

Галя Йотова с изложба "Кутия с негативи" и провокативни размисли за излъсканите кадри

Адриана Попова 11 September 2018

Снимка: Галя Йотова

След време и най-любителската снимка се превръща в изкуство – фотографката Галя Йотова цитира Сюзан Зонтаг по повод изложбата си „Кутия с негативи“ в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство (до 14 октомври). Галя е дарила негативи на свои снимки, правени от края на 80-те до 2000 г. на Националната художествена галерия, като част от кадрите можем да видим в изложбата сега. Във фокуса на интереса й са фестивали и културни събития, част от участниците впоследствие се превръщат в знакови лица за развитието на културата. На първите репетиции на куклен театър „Дора Габе“, Толбухин (днес Добрич) от сезон 1987/1988, например, се виждат Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов.

Все повече съм привърженик на недодяланата фотография, казва Галя в интервю за БНР, в смисъл на фотография, която не е дигитално излъскана, изчистена, красива. Галя интерпретира Бертран Ръсел, според когото по-недодяланата философия разкрива по-добре истинността. С фотографията е нещо подобно, смята тя. Сега установявам, че кадри, които преди не съм харесвала заради несъвършената им композиция, сега са ми много по-интересни.

Галя Йотова участва в последния брой на EVA с портрети на художничката Сирма Сарафова-Ораховац и кадри от ателието й в центъра на София.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР