Изложба за независимостта на България

18 September 2018

На 20 септември 2018 г. в 11,00 ч в централното фоайе на Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България. Съорганизатори са Националният исторически музей и Държавната агенция „Архиви“,със съдействието на Националната галерия.

В изложбата ще бъдат експонирани проектите и оригиналът на изключително рядко показвания „Манифест”, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо Царство, великолепно изработен от Харалампи Тачев.Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и от резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документа.

Втори акцент в изложбата е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков.

Чрез дигитални изображения всеки може да се запознае по-подробно с част от съдържанието на важни документи, показани в изложбата. Посетителите за пръв път ще могат да се запознаят с оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта. Сред тях са: Българо-турският протокол от 1909 г. за признаване на Независимостта на България от Османската империя, Договорът между България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители в чужбина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР