Любов между редовете

eva.bg 23 September 2018

„На плажа Чезъл“ (2017)

Обичаме CineLibri, фестивалът на екранизациите, който вече четвърта година представя селекция от филми, обединяващи енергията на литературата с тази на киното. CineLibri’2018 ни понася на крилете си на 10 октомври и в продължение на две седмици ще празнуваме заедно доброто кино и добрата литература. Вълшебната дума на тазгодишното издание е ЛЮБОВ. Повече – на www.cinelibri.com.

В началото е „На плажа Чезъл“ (2017)
Британският филм по едноименния роман на Макюън (който е и сценарист на филма) и с режисьор Доминик Кук е с участието на Сърша Ронан и Били Хоул и разказва за необикновената първа брачна нощ на млада двойка. Флорънс е цигуларка от висшето общество, а Едуард – беден студент. Двамата са истински влюбени, но още в първата им нощ като съпруг и съпруга любовта им е подложена на изпитание. Действието се развива в началото на 60-те години, когато представите за секса, удоволствието, морала и т.н. са определяни от множество и различни табута.

Бергман завинаги!
Специална подборка от няколко филма ще отбележи 100-годишнината от рождението на гениалния шведски режисьор Ингмар Бергман, един от колосите на световното кино. Освен класиките „Есенна соната“ и „Персона“, ще бъдат показани и два документални филма, посветени на режисьора – „Бергман: Една година от живота“ на Джейн Магнусон и новият филм на Георги Тошев, сниман на остров Форио, където Бергман живее през по-голямата част от живота си, и включващ ексклузивни интервюта, включително с незабравимата му муза и любима актрисата Лив Улман.

Дами и господа, мистър Иън Макюън!
Един от най-четените, превеждани и награждавани съвременни британски писатели Иън Макюън е специален гост на Cinelibri’2018 и на издателство „Колибри“ и именно той ще открие кино-литературния празник в Зала 1 на НДК. Успоредно със срещите си с гостите на фестивала и със своите читатели Макюън ще получи и титлата доктор хонорис кауза на Софийския университет. Той е носител на някои от най-престижните литературни награди, включително и „Букър“, а романът му „Изкупление“ е филмиран от британския режисьор Джо Райт и през 2007 г. едноименният филм с участието на Кийра Найтли, Джеймс Макавой и Сърша Ронан получи 7 номинации за Оскар и 2 награди Златен глобус. У нас са издадени повечето от общо 15-те му романа („На плажа Чезъл“, „Амстердам“, „Невинният“, „Черните кучета“ и др.) като най-новият е „Операция „Сладкоугодник“, издаден през юни в чест на 70-ия рожден ден на писателя.

За финал "Човекът, който уби Дон Кихот“ (2018)
Всеки филм на Тери Гилиъм е страстно очакван от киноманите, а когато говорим за своеобразна екранизация по един от най-великите романи в историята на литературата въобще – „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес – и си представим какво може да се е получило след като класическата творба е преминала през мощния ускорител на Гилиъмовата фантазия... „Страстно очакван“ е слабо казано, нали? „Човекът, който уби Дон Кихот“ е с участието на Адам Драйвър, Стелан Скарсгард, Джонатан Прайс и Роси де Палма и именно той ще спусне завесата на CineLibri’2018 на 24 октомври.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР