Хамелеони на масата

Що е ретроспективно хранене и кои са продуктите хамелеони описва в книгата си „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“ София Йотова, която готви от все сърце, блогърства, организира работилници за деца и възрастни и е посланик на световната инициатива на Джейми Оливър Food Revolution.

Адриана Попова 29 September 2018

Що е ретроспективно хранене и кои са продуктите хамелеони описва в книгата си „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“ София Йотова, която готви от все сърце, блогърства, организира работилници за деца и възрастни и е посланик на световната инициатива на Джейми Оливър Food Revolution.

Какво е ретроспективно хранене? Хранене, което се базира изцяло върху реакциите на организма ви, отговоря София Йотова. Ако имате положителна обратна връзка от организма си, т.е. ако се чувствате енергични, без стомашни неразположения, подуване, газове и киселини, ако кожата и косата ви са в добра кондиция, ако не усещате глад в продължение на 3-4 часа след ядене, без да ви е тежко на стомаха, ако мисълта ви е фокусирана, а настроението – оптимистично, честито, браво, респект, вие се храните ретроспективно. Забавното в случая е, че зад този звучащ тежконаучно термин стои самата Софи, която наскоро издаде книгата „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“ (ИК „Сиела“). Тя го измисля в момент на полуотчаяние, след като години наред е следвала препоръки, режими и диети, без да успее да създаде пълноценна връзка с храната. Нещо повече – тази връзка е белязана от драматизъм. „В продължение на повече от десетилетие аз откровено ненавиждах тялото си – казва Софи – и минаваха месеци, често години, в които не стъпвах на кантара от страх, че това, което ще видя, ще ме накара да се мразя още повече. И макар все още да се появяват моменти, в които изпитвам трудност да погледна в огледалото, се научих да приемам себе си с всички малки и по-големи неща, които не харесвам в тялото си.“

В книгата си тя предлага балансирани идеи за закуски, десерти, обеди и вечери с шепа основни продукти, които се „сглобяват“ в различни конфигурации, създавайки усещане за изобилие. Софи подчертава, че е любител кулинар и не е привърженик на крайностите. Понякога яде месо, друг път риба, трети път яйца, четвърти варива. Консумира много чесън и джинджифил, ядки и семена, тахани, тук-там по някой млечен продукт, но почти никога прясно мляко.

Една от най-интересните идеи в книгата й е за продуктите хамелеони, които могат да имат приложение извън обичайното и с които можем да заменяме други, които избягваме или пък нямаме подръка. Често са подходящи за употреба както в сладки, така и в солени ястия. Например нахутът, освен като съставка на хумуса, може да бъде основен продукт в крем за торта, а червеното цвекло да се превърне в основна съставка на брауни. Пример за хамелеон е авокадото, което би паснало еднакво добре в комбинация с 2 варени яйца, шепа спанак, малко сол и лимонов сок (получава се свеж пастет, който можем да намажем върху оризов крекер или пълнозърнеста филийка), или пък в комбинация с банан и малко мед (пасираме всичко, замразяваме и получаваме разкошен натурален сладолед само с 3 продукта).
Друг хамелеон е изварата. Тя е чудесна в чийзкейкове вместо маскарпоне, защото има високо протеиново съдържание и ниско на мазнини. Ако пък човек пости или не консумира животински продукти, спокойно може да замени прясното мляко с ядково, а сиренето – с тофу.
София Йотова е посланик на инициативата на Джейми Оливър Food Revolution за пропагандиране на здравословното хранене по целия свят. Всеки може да стане доброволец, като кандидатства на https://signup.jamiesfoodrevolution.org/ и получи одобрение. Посланиците или пропагандаторите на хранителната революция са вече 750 хил. души в 120 страни. Личната мотивация на Софи е убеждението й, че храната е много повече от гориво за тялото.

Всъщност храната е толкова важна за нея, че освен с трапчинка на лявата буза и червено червило, често ще я видите с дрехи с принтове на плодове и зеленчуци. Ако ми се яде торта – казва Софи, – ще отделя време да си я приготвя, а не просто да я грабна от магазина. Ще създам нещо, което носи душа, носи моя почерк и вдъхновение и може да погъделичка сетивата ми по най-възвишения и пълноценен начин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР