Един джентълмен, една камера и 30 острова

Джентълменът е Симеон Идакиев, обиколил с камера над 120 държави, известен с тв поредицата си "Един мъж, една камера, един автомобил", който е подбрал 30 острова за новата си книга

Адриана Попова 05 October 2018

Книгата е „Омагьосаните острови”, издание на „Вакон”, авторът е заклетият пътешественик и дългогодишен водещ на телевизионното предаване „Атлас” по БНТ Симеон Идакиев. В негови предавания са гостували богове и демони на откривателството и пътешествията като Тур Хейердал, Жак-Ив Кусто, Тим Севърин. Леководолаз, ветроходец, заснел над 400 филма в 120 държави, през 2014 г. той е приет за член на Кралското географско дружество на страната, която е нарицателна за остров – Великобритания. Неговите рубрики „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Един мъж, една камера“ и „Непознатата България" отдавна са се превърнали в телевизионна легенда.

Има хора, които намират особено очарование в островите, в тяхната отделеност от голямата суша (голям специалист по островите и тяхната чешитска култура е Всеволод Овчинников, наскоро отново „Вакон” преиздадоха неговата книга за Япония „Вишнево клонче”) и Идакиев е член на този неформален клуб. В книгата той разказва за Итака и Сардиния, за турския Бозджаада, за Табога в Панама, за островите в езерото Титикака, за Тонле Сап в Камбоджа, и за Ява, за Тасмания, за Папуа Нова Гвинея.

„Винаги съм обичал да посещавам острови – пише в предисловието Симеон Идакиев. - Сигурно защото очаквам да открия там нещо загадъчно – нещо, което не съществува другаде. Усещането е ирационално, но понякога се оказва именно така. Късчета земя, заобиколени от вода; отделени от останалата суша, те сякаш са на друга планета. Всеки остров е един отделен свят, който често се оказва доста различен от държавата, на която принадлежи. Винаги са ме вълнували въпроси като – как живеят хората там, тези островитяни? Различни ли са от нас и доколко? Природата там по-щедра ли е? На всички тях можеш да получиш отговор единствено когато се озовеш там…“

Симеон Идакиев (роден 1941 г.) е изключителен джентълмен и това се видя на премиерата на „Омагьосаните острови” във Военния клуб. Строен, подвижен, с приятна самоирония, безпатосен, той на няколко пъти се опитваше да прекъсне хвалебствията по свой адрес от сцената, на която качи хората, с които е работил през годините. Хората зад кадър са също толкова важни като хората в кадър, каза Идакиев и помоли залата да им ръкопляска.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР