С приказната пищност на Ориента

Малки, релефни бисквитки, с пълнеж от ядки и потопени в сироп

Мануела Панайотова 14 October 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Не зная с какво ме привлече сладкишът калбурабастъ - с красивия вид, със спомена за някогашните сладкарници и тавите със сиропирани сладкиши или с приказната пищност на Ориента, но останах очарована.

Малките, релефни бисквитки, с пълнеж от ядки и потопени в сироп, идват от турската гастрономия и са сред любимите специалитети, приготвяни за празници като Шекер байрам.

Използвах 235 г брашно, 35 г грис, 60 г мляко, 100 г масло, 1 с. лъжица зехтин, 1/2 с. лъжица захар, 8 г бакпулвер, 1/4 ч. лъжичка сол, 40 г смес от накълцани орехи и кокосови стърготини.

За сиропа: 425 г вода, 365 г захар, 2 резена от лимон.

Как ги направих: Стопих маслото, смесих с мляко и разбърках. Добавих пресетите брашно, грис, захар, сол и бакпулвер. Разбърках до получаването на гладко, меко и удобно за моделиране тесто. Направих го на топка, покрих с фолио и оставих да изстине. Направих сироп като излях в тенджера водата и смесих със захар. Оставих да заври на умерена температура. Намалих топлината и оставих да къкри за 25 минути. Добавих лимоновите резени и го оставих да се охлади.

Разделих тестото на 20 равни парчета (около 23 г всяко) и направих топки. Сплесках всяка топка, поставих от ядките и съединих краищата, за да ги запечатам. Придадох им овална форма и направих решетка на повърхността. Изпекох на 180 С за 25 минути или докато добият златист цвят. Поставих върху всяко парче по лъжица от сиропа и оставих да изстинат за 30 минути. Прехвърлих ги в голяма купа, полях с останалия сироп и оставих да се напоят за 3-4 часа. Поднесох ги поръсени с орехи и шам фъстък.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР