И победителят е

eva.bg 17 October 2018

Плакатът на "Ще се видим там горе"

„Ще се видим там горе“ се оказа големият победител на кино-литературния фестивал „Синелибри“. Жаклин Вагенщайн, създателка на фестивала, обяви в зала 1 на НДК снощи решението на журито, оглавявано от Мартичка Божилова. В него участваха пристигналите специално за фестивала в София Херман Кох, Давид Фоенкинос, Майкъл Маккел и Анди Делиана.

„Ще се видим там горе“ е заснет от Албер Дюпонтел по великолепния едноименен роман на Пиер Льометр и има 5 награди „Сезар“, включително за адаптиран сценарий и режисура. Самият роман печели „Гонкур“ - най-високото литературно отличие във Франция. Зрителите в зала 1 имаха възможността да видят кратко видео с Льометр, който благодари за наградата и каза многообещаващо „Доскоро“! Льометр е великолепен автор, „Колибри“ сега издадоха продължението на „Ще се видим...“ - „Цветовете на пожара“.

На второ място беше класиран филмът „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге с една фантастична Глен Клоуз в ролята на съвършената съпруга, която години наред е жертвала собствения си талант, за да бъде полезна за литературната кариера на съпруга си.

Третото място е за българската лента „8 минути и 19 секунди“ - филм омнибус от 6 кратки новели по текстове на Георги Господинов.

„Синелибри“ продължава, така че още може да видите наградените филми. До 24 октомври.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР