Хрупкав шведски хляб

Една от любимите ми рецепти за плосък хляб

Мануела Панайотова 11 November 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Днес ще споделя с вас една от любимите ми рецепти за плосък хляб, който е много подобен на това, което е познато като крекер. Обикновено се прави от ръж или смес от пшенично брашно и ръж, вода, сол, мая и се ароматизира със семена от копър, анасон или кимион. Изключително подходящ за сезона, може да се консумира по всяко време и да се поднася с хумус, лютеница, колбаси, сирена или конфитюри.

Използвах 240 г обикновено брашно, 120 г ръжено брашно, 235 г вода, 1.5 г суха мая плюс 5 г вода, 6 г сол, семена от резене.

Как го направих: Добавих вода към брашното (може да го направите ръчно или с миксер) и смесих, не трябва да остава сухо брашно. Добавих сол и отново разбърках. Размих маята във вода и прибавих. Омесих добре, докато се получи гладко тесто. Прехвърлих в съд с капак, предварително намаслен. Затворих с капака, за да не изсъхне тестото, и оставих да втаса - трябва да увеличи двойно обема си. Изсипах готовото тесто на чиста повърхност и леко го премесих. Разделих на 9 равни парчета, по около 68 г всяко. Покрих с кърпа и ги оставих за около 20 минути. Разточих всяко парче, докато стана тънко, с диаметър около 18 см. Поставих върху тавата за печене и изрязах малко кръгче в центъра. Намазах повърхността с вода, набодох с вилица и поръсих със семена. Изпекох на 240 С за около 6-7 минути до златист цвят.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР