Хичкоковата Марни се събужда

eva.bg 09 November 2018

Изабел Ленард в костюм на Ариане Филипс от постановката на "Марни" в МЕТ

Снимка: Instagram Isabel Leonard

54 години след като Хичкок снима психотрилъра „Марни“ с Типи Хедрен и Шон Конъри, нюйоркската Метрополитън представя опера по книгата на писателя Уинстън Греъм, вдъхновила навремето и филма.

В ролята на красивата измамничка Марни Едгар е мецосопраното Изабел Ленард, която българските зрители ще могат да видят при излъчване в реално време на нюйоркската постановка – на 10 ноември от 19,55 ч. в Синема Сити в Мол София.

Марни е патологична измамничка и крадла, която работи под фалшиво име за различни работодатели и изчезва с парите им. Делови партньор на една от бившите й жертви я разобличава, но вместо да я предаде на полицията, я шантажира и принуждава да се омъжи за него. Той открива фобиите й: страх от мъже, от секс, бури и от червения цвят. В края на историята Марни разбира откъде идват страховете й.

По поръчка на Метрополитън произведението се превръща в съвременна опера - втора в творчеството на младия композитор Нико Мюли. 37-годишният американец е работил със световни музикални знаменитости като Бьорк и Филип Глас. Създава музика за филми, сред които най-известните са „Четецът“ (2008) и сериалът „Имението Хауърдс Енд“ (2017). За оперната версия на „Марни“ Нико Мюли решава да дублира всеки герой с определен музикален инструмент. Хорът също има значимо участие в драматургичното развитие - на моменти решен в ренесансов стил, а в други - наподобяващ оратория.

Костюмите на дизайнерката Ариане Филипс интерпретират стила на 60-те години на 20. век, когато е сниман и иконичният филм на Хичкок (1964 г.)

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР