Михаил Баришников идва в България

Световноизвестният балетист гостува със спектакъла “Бродски/Баришников”, режисьор е Алвис Херманис

14 November 2018

И ние ще имаме удоволствието и честта да видим на родна сцена нашумялата постановка “Бродски/Баришников“. Да, изключителният балетист и хореограф Михаил Баришников идва у нас. Предвидени са две дати за постановката - на 19 и 20 януари на сцената на Софийската опера и балет.

От 2015 г. моноспектакълът обикаля световните сцени, играе се с нестихващ успех, а билетите се разпродават за броени часове. “Тази постановка е специален момент в моя живот - преход от балетната игра към театъра”, споделя Баришников. Режисьор на спектакъла е Алвис Херманис. Според концепцията му сцената наподобява прекрасна зимна градина, от която гениалният Баришников произнася стихове и проза на своя дългогодишен приятел от емигрантските години в САЩ - Йосиф Бродски. Освен с пластичните си умения, Баришников изненадва с таланта си на драматичен артист. Въздействащата му игра се допълва със записа с оригиналния глас на нобеловия лауреат – Бродски.

Представлението в София ще се играе на руски език, субтитрите са на български. Продължителност: 90 минути. Билети може да закупите тук.

„За мен България е много скъпа”, казва Баришников. По думите му от нашата страна тръгва световната му кариера, защото през 1966 г. участва в Международния балетен конкурс - Варна, на който печели златен медал в категория деца и юноши. Световноизвестният балетист, актьор и хореограф е един от най-забележителните двигатели на съвременната култура. През 70-те успява да избяга от СССР в САЩ и благодарение на таланта си постига феноменални успехи в целия свят. Името му се нарежда до имената на знаменитите Рудолф Нуреев и Вацлав Нижински. Йосиф Бродски го определя като ненадминато гениално създание, за Лайза Минели той е чудо. Днес е на 70 г. и не спира да изненадва милионите си почитатели. Работи като арт директор на New York City Ballet, оглавява American Ballet Theater, играе в множество спектакли, филми, както и в култoвия сериал “Сексът и градът”. През последните години управлява Baryshnikov Art Centre в Манхатън. В него инвестира един милион долара лични средства и превръща мащабното арт пространство в истинска нирвана за артисти.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР