Божоле, шампанско и абсент

Три френски книги като три френски напитки.

23 February 2011

Три френски книги като три френски напитки. „Жълтите очи на крокодилите“ на Катрин Панкол (ИК Колибри) е божолето – свежа компания, понякога приятно наивна. Книгата за сестрите Жозефин и Ирис – едната красива и успешна, другата наглед посредствена, се радва на голям успех в книжарниците и е най-женската от тройката. Разказва се за „откраднат“ бестселър, намесва се особа с кралска кръв и има един ужасно привлекателен мъж. Чете се, особено втората част – на един дъх, почти като криминален роман.
„Кралска воля“ на Амели Нотомб (ИК Колибри) е шампанското в компанията. Още повече че героите й умират да пият шампанско с предпочитание към „Вьов Клико“. На места смехът е на глас, защото главният герой Батист Бордав попада в абсурдни ситуации, докато се опитва да открадне чужда самоличност.
И все пак шедьовърът е „Елементарните частици“ на Мишел Уелбек (ИК Факел експрес). Прогарящ като абсент, светът на Уелбек е плод на изключителен и лишен от илюзии ум. А сексът – дори когато е много или перверзен, е изживяване за самотници.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР