200-килограмов орангутан живее в Том Харди

38-годишният актьор почти винаги играе Лошия. И съдейки по биографията му, има защо

Ирина Иванова 13 April 2016

Не всяка холивудска звезда може да се похвали, че през 2015 г. се е снимала в пет филма, при това от A-листата. Том Харди обаче може. И не само това – в един от тези пет филма, гангстерската драма „Легенда“, той изигра две роли. Има и още – разби всички класации с ролята си на Макс в „Лудия Макс: Пътят на яростта“, с който на екран триумфално се завърна екшън поредицата, превърнала Мел Гибсън в звезда в началото на 80-те. Голямата изненада обаче дойде с номинацията му за Оскар за поддържаща роля, която Харди получи за филма „Завръщане“ на Иняриту, където си партнира с Леонардо ди Каприо и играе главния злодей. Всъщност 38-годишният Том Харди почти винаги играе Лошия. И съдейки по биографията му, има защо. Ето кой е той в три истории.

Лошо момче от добро семейство

Баща му пише комедийни скечове и е криейтив директор на известна лондонска рекламна агенция, а майка му е художничка. Том е единственото дете и цялата родителска енергия е съсредоточена върху него. Само на 9 е, когато го изпращат да учи латински, и плановете за него са – Кеймбридж или Оксфорд. Той обаче пропада последователно на всички изпити и отчаяните му родители го записват в престижно частно театрално училище, където е заедно с Майкъл Фасбендър. Не успява да се дипломира и тук. Животът му извън училището е доста по-интересен. На 17 е арестуван, защото заедно с приятел крадат мерцедеса на свой познат. При ареста полицията намира у Том зареден пистолет. По това време Харди е запален по рапа и случката с кражбата и пистолета е част от имиджа на улично момче, който се опитва да си създаде. След като обаче мама и тате се намесват в напечената ситуация с ченгетата, за Том става пределно ясно, че никой няма да го вземе на сериозно като рапър – него, момчето от горните слоеве на средната класа, което винаги е имало всичко.

Риалити звезда

Том Харди не е Майкъл Фасбендър и не става актьор по традиционния път – театрално училище, кастинги и т.н. След всички провали той решава, че ще му е по-лесно да изкарва хляба си като модел и се оказва прав. За две години печели две моделски риалитита – The Big Breakfast и „Намери ми супермодел“, а те от своя страна му носят професионален договор с агенция. Успоредно с това дава старт на кариерата си в киното, като се снима в малка роля във военния епос на Ридли Скот „Блек Хоук“. Следват „Стар Трек“, „Мария Антоанета“ на София Копола, „Рокенрола“ на Гай Ричи и първият му наистина голям филм – „Генезис“ на Кристофър Нолън, откъдето тръгва голямото му приятелство с Леонардо ди Каприо. Благодарение може би и на това приятелство Том Харди днес е в листата на номинираните за Оскар.

Красавица и звяр

Проблемите му с дрогата започват, когато се опитва да пробие в киното. Любимата му комбинация е водка със синтетичен кокаин, но не се ограничава – опитвал е всичко. Снима, работи, след това – парти. Случвало се е да започва вечерта на едно място, а на сутринта да се събуди на другия край на Лондон. Или в друга държава. Или в локва от кръв. Няма спомен как е стигнал дотам. „Бях вече пътник, когато през 2003 г. ме заведоха насила в клиника за лечение на зависимости. Две години се борих със себе си. Късметлия съм, че съм жив и че не съм болен от СПИН или хепатит.“ По това време той се жени за Сара Уорд, първата му голяма любов, но тъй като все още е в плен на вътрешните си дяволи, пет години по-късно двамата се развеждат. Сега актьорът твърди, че от 10 години е чист. „Вече познавам чудовището в себе си – 200-килограмов орангутан, много по-силен от мен, с когото не говорим един и същ език и който може да съсипе живота ми за три минути. Но сега знам как да се справя с него“, казва той.

И макар че редовно е в класациите за най-секси мъже и че жените обожават другия, секси звяра, който живее в него, Том Харди не се брои за „мачо“. Чувства се дори „неразривно свързан с женското в себе си“. Трудно е да му повярваш с всичките тези татуировки, с тялото му, поддържано във великолепна форма с жиужицу и муайтай... А знаете ли, че при подготовката си за филма „Бойна кръв“ Том прави по 2500 (!) коремни преси на ден в продължение на месеци, за да изгради мускулите, които са нужни за ролята.

През 2014 г. Харди се жени  за актрисата Шарлот Райли, с която се срещат на снимачната площадка на филма „Брулени хълмове“, а през октомври 2015 г. се ражда и първото им дете (второ за актьора, който има син от предишна, несполучлива, по думите му, връзка).

Сега Том Харди се е отдал на семейството, кариерата и на много активната си благотворителна дейност – в този ред. Използва всички предимства на звездния си статут, за да помага на младежи, изпаднали като него преди години в различни зависимости, както и на организации, борещи се с масовата употреба на наркотици и алкохол в училищата. Орангутанът в него отдавна е укротен, а ако не е съвсем – един Оскар със сигурност ще свърши тази работа. Въпросът е: какво ще стане с Том Харди тогава?

1 КОМЕНТАР
1
Ети
13 April 2016, 18:08

Много харизматичен и талантлив!

ТВОЯТ КОМЕНТАР