Студена персийска супа

Диана Шингарова 30 May 2018

Снимка: Диана Шингарова

Тази супа разхлажда идеално в горещите дни край морето. Основата е кисело мляко с много свежи подправки, печени ядки и стафиди.

Необходими продукти: 1/2 чаша орехови ядки, 2 чаши кисело мляко, 1 1/2 чаша леденостудена вода, 1/2 голяма краставица без семките, ситно нарязана на кубчета (около 1 чаша) плюс няколко кръгчета за декорация при поднасянето, 1 чаша ситно нарязани подправки – магданоз, босилек, копър и мента, 1/2 чаша стафиди, сол,
1/2 ч.л. сумак плюс допълнително по желание при поднасянето.

Начин на приготвяне: Сложете орехите върху хартия за печене. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути или докато усетите приятния аромат на печена ядка. Нарежете ги на ситно.

В голяма купа разбъркайте млякото и студената вода. Добавете краставицата, билките, стафидите и печените орехи. Овкусете със сол и сумак. Разбъркайте, покрийте и охладете за час. При сервиране разпределете студената супа в четири купички. Поръсете с още сумак, добавете по няколко резена краставица. Поднесете с препечен хляб.

А за финал си направете ароматно кафе с кардамон.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР