Тоскана, подпис: Брунелески

Замъкът, принадлежал на фамилията Пучи във Флоренция, е проектиран от големия архитект Брунелески

Елка Влаховска 31 May 2018

Снимка: Lionard

До днес не е разкрита загадката как е проектиран и построен осмоъгълният купол на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция, който вълнува въображението не само на хората от Ренесанса, но очарова и съвременниците. Именитият архитект Филипо Брунелески отнася тайната в гроба, предизвиквайки света да разгадава до днес как е осъществил гениалните си инженерни решения.

Тосканският замък, недалече от Флоренция, също е негово дело. Потвърждение дава проф. Масимо Ричи, най-големият изследовател на живота и работата на Брунелески. Между 1400 и 1446 г. по поръчка на Флорентинската република на най-признатия по онова време архитект е дадена задачата да построи няколко военни крепости около града. Собствениците на имотите са принудени да се съобразят с изискванията за преобразяване на замъците си в по-сериозни военни укрепления.

По това време Брунелески вече строи прочутата катедрала и има опит с използването по нетрадиционен начин на тухлата като строителен материал. Замъкът, който ви показваме, е принадлежал на известната флорентинска фамилия Пучи. В галерията може да се насладите на оригиналните архитектурни решения на Брунелески, както и на съхранените старинни мебели и особено на фреските по стените и таваните. В ренесансовия шедьовър са гостували трима папи – Лъв Х, Климент VII и Павел III Фарнезе.

През 1944 г. замъкът е подслонявал военното командване на генерал Марк Кларк, осъществявал координацията на усилията по освобождаването на страната. Цялото имение включва замък от 18. век, 25 малки къщи, както и 1200 хектара земя. Неотдавна фирмата за луксозни имоти Lionard Luxury Real Estate го пусна в продажба. Залаганията продължават дали руски или американски магнат ще е новият собственик.

Впечатляващия замък може да разгледате в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР