Кралският дрескод на Роял Аскът

Жените или конете – кой е по-интересен? Това е големият въпрос на кралските конни състезания в Роял Аскът. Правилата, оформяни четири века, забраняват късите поли и брандирането. След малка модна революция от миналата година панталоните вече са разрешени за дамите. Но джентълмени без чорапи? Революцията не стигна чак дотам. Опитайте отново след четири века.

Адриана Попова 16 June 2018

Снимка: getty images

Най-прочутото в моден аспект конно състезание Роял Аскът започва на 19 юни. В продължение на 5 дни погледите на публиката отново ще се раздвояват между препускащите по пистата коне и шапките на дамите по трибуните.

Гонките в Аскът се провеждат за първи път през 1711 година, по времето на кралица Анна. Дворецът Уиндзор се намира само на 6 мили оттам, което особено улеснява традиционното присъствие на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство на събитието. На бас, че отново ще видим двете кралски снахи Кейт и Меган в негласното състезание по стил помежду им.

Дрескодът на Роял Аскът е строго регламентиран и зависи – особено при господата - от мястото ви на трибуните. За дамите роклите или полите са с дължина около коляното, не се допускат силно предизвикателни или брандирани дрехи. Миналата година се случи малка революция, защото бяха разрешени и костюмите с панталон, който обаче трябва да е с дължина около глезена. Шапките по време на гонките са традиционна атракция. По главите се крепят невероятни конструкции: от чашки и чайници за чай, през чинии с традиционната английска закуска и сладоледени фунийки, до всевъзможни птици, коралови рифове и дори цяло стълпотворение от кукли Барби.

Най-голямото прегрешение за мъжете е да се опитат да влязат на Роял Аскът без чорапи. Организаторите тази година са категорични, че не ще го допуснат. За всеки случай на входа ще се продават двете разрешени разновидности на чорапите – черни и сиви. Не се гледа с добро око, ако жилетката, кърпичката и вратовръзката са в един и същи цвят. Шалчетата и папийонките са под запрещение. Според кралския кутюрие сър Харди Еймиъс джентълменът посетител на кралските надбягвания трябва да вложи в дрехите си здрав разум, когато ги купува, внимание, когато ги облича, и после да забрави за тях.

От секторите за публиката най-престижният е Royal Enclosure, там се настаняват и кралските особи. Пропуските за него се одобряват от кралското ведомство и за тях ви трябва препоръка от някого, който има поне 4-годишен „стаж“ в Royal Enclosure. Осигурява се достъп до изискана кухня – готвачи със звезди Мишлен, най-добрата селекция сандвичи за следобедния чай, най-доброто шампанско. Тук дрескодът е особено строг – рокля с шапка за дамите, без разголване на талията или раменете, за мъжете – черен или сив фрак, сив или черен цилиндър без панделка, черни обувки. Шапките не са задължителни в ресторантите и частните клубове. Изключение от дрескода се прави за военните, които са в униформи, и за чуждестранни гости, които могат да са в национални носии, така че ако решите да се облечете с литак от Радомирско, ще ви погледнат с разбиране.

В останалите сектори се допускат по-фриволни облекла, но нищо по-разкрепостено от сако с дискретно каре, кърпичка и без вратовръзка.

На Роял Аскът не е прието да се дъвче дъвка и да се говори по мобилен телефон. Но дали селфитата са пожалени?

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР