Шейха Моза

Модната икона на Средния изток

Кристина Симидчийска 20 December 2011

с английската кралица Елизабет II

Тази година традиционната класация за „Най-стилна дама за 2011” на Vanity Fair ни изненада с реверанса си към кралските особи

Като за начало заветното първо място бе отредено не за поредната знаменитост от шоубизнеса, а за първата дама на Франция Карла Бруни (без да пренебрегваме факта, че Бруни вече официално е бивша знаменитост от шоубизнеса). Веднага след нея прожекторите се насочиха към Нейно Височество Шейха Моза бинт Насер, следвана от херцогинята на Кеймбридж и бъдеща кралица Катрин. В списъка бяха включени още княгинята на Монако Чарлийн, гръцката принцеса Александра и първата дама на САЩ Мишел Обама.

Но безспорно най-силно впечатление от изброените дотук създава Шейха Моза - втора съпруга на емира на Катар и абсолютно всепризната модна икона далеч извън пределите на Средния изток. И не се подлъгвайте по смелия й вкус към висшата мода, ярките цветове и характерна тежка очна линия - Шейха Моза не е просто красивата придружителка на емира, привличаща като магнит светкавиците на фотографите. Тя заема редица сериозни постове и длъжности в страната си: президент на Висшия съвет за семейни дела и вицепрезидент на Висшия съвет по образование в Катар, носител е на престижната британска награда „Чатам хаус” за принос в международните отношения и е специален пратеник на ЮНЕСКО в сферата на образованието. Списание „Форбс” вече няколко пъти я класира сред 100-те най-влиятелни жени в света, а лондонското издание на „Таймс” я поставя сред 25-те най-влиятелни бизнес лидери в Средния изток. Несъмнено сериозна личност, съдейки по официалната част от досието й.

Шейха Моза е родена през 1959 г. в малък крайбрежен град в Северен Катар. Детството й преминава в странстване между Египет и Кувейт, докато семейството й не се завръща в родината си заради грандиозен повод – сватбата на 18-годишната красавица Моза за бъдещия емир на Катар Халид бин Халиф ал Тани. Обичайно това е и щастливият финал в мечтите на всяко момиче, но не и този път. Положението й на втора съпруга на Ал Тани и дворцовите етикети ни най-малко не сломяват силната й амбиция и вродено чувство за справедливост. Моза завършва социология в Университета на Катар, специализира право и постепенно се превръща в яростен защитник за правата на жените в страната си. Междувременно дарява съпруга си освен с престолонаследник (шейх Ясин бин Хамад бин Халиф ал Тани) с още четирима сина и две дъщери. Бързо става известна не само като любимата жена на емира (за останалите две съпруги не се знае почти нищо), но и като единствената, която излиза извън пределите на семейната общност и води светски живот. Всъщност през 2002 г. тя скандализира арабската общественост, появявайки се публично с открито лице, превръщайки се в символ на еманципацията на жената в Арабския свят (макар скромно да отбелязва в интервюта, че не е единствената). А забележителният й личен стил става важна част от внимателно изградения до момента имидж. Шейха Моза грациозно балансира между ограниченията в облеклото, приети от религията й, аристократичната елегантност, нужна за титлата й, и адекватността към съвременните тенденции, необходима за представителните й визити в страните по света. Модните критици определят рецептата за стила й като „две части Джаки О. и една част Кари Брадшоу”. Косите й винаги са покрити от тюрбани (превърнали се в нейна запазена марка), за които казва: „Тюрбаните са невероятно шикозни, особено в комбинация със забележително бижу.” Никога няма да я видите в панталони, а дължината на полите и роклите й неизменно докосва земята: „Смятам, че дългите поли могат да бъдат също толкова секси, колкото и миниполите. Подчертайте талията – тя е признак на изключителна женственост и прави всеки тоалет да изглежда стилен”, коментира Шейха Моза, чиято колекция от колани е достойна за музейна експозиция. Още един характерен момент в стила й са дрехите, подбрани тон в тон, често в на пръв поглед шокиращи за приетия етикет цветове като пурпурнолилаво или яркозелено. Но само на пръв поглед: „Смелите цветове изграждат перфектна визия независимо от повода. Точно като черния цвят!”

Истината е, че въпреки своите седем деца Шейха Моза притежава изключително стройна и елегантна фигура, позволяваща й да облече каквото си пожелае. Често може да бъде забелязана със съпруга си на първия ред на дефилетата висша мода, а сред любимите й дизайнери са Жан Пол Готие, Джорджо Армани, модните къщи Christian Dior и Chanel. Предвид инвестициите на съпруга й в един от най-скъпите магазини в света – Harrods (а според слуховете съвсем скоро той ще има солиден дял и от аукционната къща Christie’s), тя би могла да си позволи най-доброто от най-добрите далеч преди мнозинството звезди от шоубизнеса. Можем само да я аплодираме и понякога да се сещаме за последния й съвет: „Няма значение каква е възрастта ви, модата може и винаги трябва да ви доставя забавление.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР