Ан Маргрет, тайната в сърцето на Елвис

Ирина Иванова 20 October 2013

Това се случва във Вегас, градът на илюзиите. Продължава само няколко седмици, избухва като скандал в пресата, а после светът го забравя. Елвис Пресли и Ан Маргрет обаче го помнят цял живот.

През 1962 г. на рождения ден на президента Кенеди Мерилин Монро го поздравява със знаменитото изпълнение Happy Birthday, Mr. President! На следващата година Джей Еф Кей кани друга звезда да украси партито за рождения му ден – това е Ан Маргрет, „кралицата на Лас Вегас“, както я наричат в началото на 60-те. 1963-а се оказва фатална и за Джон Кенеди (убит е броени седмици след рождения си ден), и за Ан Маргрет, която през същата година среща любовта на живота си – Краля на рока Елвис Пресли.
Ан е родена в Швеция, но още когато е седемгодишна, семейството й се премества в Америка. Ан е записана в танцово училище, а в продължение на десет години посещава и театрална школа. На 17 е забелязана от известния импресарио Джордж Бърнс, който буквално е омагьосан от нея, от червените й коси, лавандуловите й очи и дивашките й танци – и й казва легендарната реплика, която в онези години всяко момиче с артистичен талант мечтае да чуе: „Ела с мен във Вегас! Ще те направя звезда!“ И Бърнс изпълнява обещанието си.
Няколко години Ан пее в различни групи, а после започва да се снима и във филми. В първия си филм „Джоб, пълен с чудеса“ партнира на самата Бети Дейвис, а с втория – Bye, Bye Birdie – става истинска звезда. Номинирана е за „Златен глобус“, а филмът получава и две номинации за „Оскар“. Ан се появява на корицата на списание Life, а от студиата MGM решават, че тя ще партнира на най-голямата им звезда Елвис Пресли в следващия му филм.

На 28 години Пресли вече е коронован като Краля на рока, а Лас Вегас вече е наречен Града на Елвис, тъй като звездата изнася поредица концерти там и е нещо като символ на този странен, фалшив, но в същото време фантастичен град. Елвис току-що е купил огромното си имение Грейсланд в Мемфис и е настанил в него своята малка Присила, която още не е навършила 18 и живее с него „тайно“ и незаконно. Ситуацията е сложна. Елвис си „взема“ Присила, когато тя е само на 14, тоест малолетна. Дава тържествено обещание на баща й обаче, че ще се ожени за нея. В много от биографиите на Краля се споменава за неговия особен интерес към 14-годишните девственици. През леглото му минават доста такива, но неговата неуморна пиар машина успява някак да потули всичко това и фактите излизат наяве едва след смъртта му. Присила обаче (чрез баща си, който е военен) единствена успява да се сдобие с обещание за брак. Елвис не бърза с този брак. Затваря Присила в огромния „куклен дом“ Грейсланд и заминава за Вегас, където според договора си трябва да изнесе поредната порция концерти и успоредно с тях да снима новия си филм „Viva Las Vegas!“ Краля не подозира, че този филм ще предначертае съдбата му. Макар че винаги е бил сигурен, че някой ден Града на греха ще поиска душата му и той с радост ще му я отстъпи.

Случва се в началото на юли 1963 г. В офиса на студиата Метро Голдуин Майер е организирана среща, на която Елвис Пресли трябва да се запознае със своята филмова партньорка в новия проект на компанията – Ан Маргрет. Срещата продължава десетина минути. Двамата си разменят няколко любезни реплики, фотографите ги снимат и с това всичко приключва. Ан Маргрет обаче усеща нещо, което никой от присъстващите не улавя. „В момента, в който с Елвис си стиснахме ръцете и се погледнахме в очите, разбрах, че и двамата сключихме сделка с дявола. Всичко, което ни се случи по-нататък, бе неизбежно.“

Срещат се отново десетина дни по-късно, за да запишат дуетните песни за бъдещия филм. Още с първите ноти, когато гласовете им се сливат за първи път, те се откриват, кипват, влюбват се. Чувстват, че са на една вълна. По-късно Елвис пита свой приятел: „Какво й е толкова специалното на тази жена?! Защо я харесвам толкова много?!“ Отговорът е: „Тя е твоето женско „аз“.
Те са сродни души. И двамата са от обикновени семейства. И двамата са плахи пред непознати. Понякога много плахи и много срамежливи. И двамата на сцената се превръщат в диви животни. Музиката ги преобразява. Живеят, за да са на сцената, и дават всичко от себе си. И двамата обичат нощта. И двамата обичат моторите. И двамата...

По време на снимките Елвис и „свитата“ му (той ги нарича „мемфиската мафия“) окупират целия 28-и етаж на Sahara Hotel в Лас Вегас. Разбира се, Краля е в президентския апартамент. Няколко етажа по-долу е Ан Маргрет, но не минава много време и тя започва да прекарва нощите няколко етажа по-горе, в „кралската резиденция“. През уикендите се заключват и остават в леглото през деня, а през нощта се качват на неговия „Харли Дейвидсън“ и отпрашват накъдето им видят очите. Връщат се на сутринта и понякога директно отиват на снимачната площадка – уморени щастливи лунатици. В началото „мемфиската мафия“ полудява от ревност, но после всички момчета започват ужасно много да харесват Ан Маргрет – тя е директна, готина и много, много секси. Всичките съвсем официално не харесват Присила и тайно се надяват Елвис да се отърве от нея. Смятат, че е алчна, пресметлива и без капка чувство за хумор.
Последната сцена, която двамата заснемат, е сватбена. Във филмите, за разлика от живота, накрая влюбените заживяват заедно и щастливи. Ръцете на Ан треперят, докато Елвис поставя бутафорната брачна халка на пръста й. Каквото като са във Вегас! Какво като снимат филм! Тя е в бяла рокля, той – в костюм. Имат и свидетели – много, много свидетели. И снимки от „сватбата“ имат. И обети си дават, и се целуват. Кой има право да казва кое е истинско и кое – не?! Това е тяхната сватба.


Елвис явно също приема нещата така. По време на „първата брачна нощ“ той й заявява, че има подарък за нея. Показва й каталог на луксозни мебели и й посочва огромно кръгло розово легло. „Вече те чака в апартамента ти в Бевърли Хилс“ – казва й той.

Следващите няколко седмици са най-шеметните във връзката им. Когато не са в кръглото розово легло, двамата са на концерти (Ан Маргрет го чака зад сцената на всичките му концерти) и партита. Дрогата и алкохолът в онези години са в изобилие в средите, в които се движат, но те рядко посягат към тях. Любовта им е напълно достатъчна. Техни снимки се появяват във всички медии. Присила беснее от ревност в Грейсланд и праща телеграма след телеграма на Елвис. Иска да дойде при него, иска тя да го съпровожда на концертите му и нея да снимат фотографите до него. За известно време Елвис успява да я успокои. Истината е, че макар и Крал, макар и звезда, той все пак е и нормален мъж и се чувства страхотно да си има жена, която го чака в Мемфис и е готова на всичко, за да го задържи до себе си. (Присила съвсем по детски му изпраща своя снимка, на която е с прическа и дрехи, досущ като тези, които носи Ан Маргрет. После подражава и на всичките му по-нататъшни любовници. Упорита актриса е тя!) И в същото време да си има жена в Холивуд, която е от неговата порода – блестяща, предизвикателна и талантлива. Дълбоко в себе си обаче Елвис знае, че в един момент ще трябва да избере между двете. Само че не знае, че този ден е твърде близо.

На премиерата на техния съвместен филм „Viva Las Vegas!“ в Лондон Ан Маргрет отива сама, тъй като Елвис има концерт. Журналистите я питат само за връзката й с Краля. И тя не отрича. Всъщност й се иска, как само й се иска да изкрещи, че да – тя е с него, че да – той е с нея, че сутринта са се събудили един до друг на кръглото розово легло. Не го казва, но не го и отрича. За хищната преса да не отречеш официално означава, че потвърждаваш. На следващия ден водещата новина във всички таблоиди е, че Елвис Пресли и Ан Маргрет ще се женят и дори че вече са сгодени. В книгата си „Моят живот с Елвис“ Присила Пресли посвещава цели пет страници на този ден и не спестява нищо. Когато видяла огромните снимки във вестниците, тя взела първата попаднала пред очите й ваза и я запратила в стената. Крещяла до припадък, че тази жена трябва веднага да си заминава за Швеция и да не се връща никога повече. Взела първия самолет и заминала. Не при Елвис, при родителите си. Решила, че ако сега не изиграе най-важния си коз, ще изгуби играта.

В същото време Ан Маргрет звъняла непрекъснато на Елвис, за да му обясни, че не е казала нищо подобно, че думите й са силно преувеличени, че не е била разбрана правилно. Елвис нито отговарял на обажданията й, нито сам й се обаждал. Трябвало да вземе решение – Ан или Присила.

„Мемфиската мафия“ го притискала да избере Ан и да не се обвързва с жена, която не обича, само защото е дал дума. Продуцентът му обаче Том Паркър знаел, че ако Елвис избере Ан Маргрет, семейството на Присила моментално ще даде под съд Елвис за прелъстяване на малолетна и това ще съсипе кариерата му. Съвсем пресен бил случаят с Джери Лий Луис, който дръзнал да се ожени за 13-годишната си втора братовчедка и сам си подписал „смъртната присъда“.

Елвис избрал Присила и никога повече не се обадил на Ан Маргрет. Тя го засипвала с телеграми, в които го питала какво става и го молела да се видят. Обикаляла приятелите му, но никога повече не се чули и не се видели насаме. Всичко приключило точно както и започнало – внезапно. Въпреки това преди всеки неин концерт Елвис й изпращал огромен букет с форма на китара. Не й изпратил такъв само веднъж и тя разбрала, че се е случило нещо ужасно. Същия ден той бил починал.

Дали Елвис е избрал Присила само заради последствията от неспазеното обещание? Или защото винаги е смятал, че всъщност Присила е жената, от която има нужда? Тя никога не е имала амбиции за собствена кариера, нито е искала от живота нещо различно от това да бъде жената до Елвис Пресли и майка на децата му. Според момчетата от „мемфиската мафия“ Елвис би избрал Ан Маргрет, ако тя беше готова да се откаже от сцената и да се затвори в Грейсланд. Отговорите на тези въпроси си отиват заедно със самия Елвис.

Първите няколко години след раздялата Ан Маргрет живее като насън. Пияна или дрогирана до безпаметност, тя обикаля с кадилака си или с любимия си „Харли Дейвидсън“ из Бевърли Хилс, или из Лас Вегас, или където и да се намира, и сама не знае ден ли е, нощ ли е, будна ли е или сънува, коя е, защо той не е с нея, защо не може да са заедно... Излиза на сцената, пее, танцува, но пак сякаш животът й е обвит във воал, в мъгла...Снима се с някои от най-големите звезди – с Ален Делон във филма “Once A Thief” (1965), с Джак Никълсън в „Carnal Knowledge” (1971) – но продължава да блуждае от място на място като нещастна лунатичка.

През 1967 г. тя среща актьора Роджър Смит и само месец след първата им среща се жени за него. Роджър е красив, великодушен и силно влюбен в нея. И е наясно, че вместо сърце, тя има рана и че тази рана няма скоро да заздравее. Но застава до нея и я обича въпреки всичко. Казва й: „В момента ти страдаш и спиш дълбок сън. Искам да знаеш, че ще се грижа за теб, докато спиш, а когато се събудиш, ще ме видиш такъв какъвто съм.“ Пет години продължава сънят на Ан Маргрет. Събуждането обаче никак не е леко.
По време на концерт в Невада през 1972 г. Ан пада от сцената, построена на височина около 10 метра. Буквално размазва лицето си. Лекарите казват, че няма нито една лицева кост или костичка, която да не счупена. Лежи в кома три дни. Възстановява се бавно, дълго и трудно. Правят й няколко пластични операции. И както често се случва, когато формата се промени, се променя и съдържанието. Излизайки от болницата, тя вече е друг човек. Преживяла е раздялата с Елвис Пресли, събудила се е от кошмарите. И е видяла, че през цялото време Роджър Смит наистина е бил до нея.

Само че единствено във филмите, не и в живота (за кой ли път Ан трябва да си повтаря това!) двамата заживяват щастливо до края на дните си. Изпитанията за Ан Маргрет не свършват. Две години след инцидента Роджър се разболява. Мускулите му отслабват с всеки изминал ден и накрая той почти не може да се движи. Откриват му рядкото неврологично заболяване миастения гравис и този път Ан е тази, която трябва да застане до мъжа си, да се грижи за него и да докаже любовта си. Борбата продължава цели десет години. Едва в средата на 80-те състоянието на Роджър се подобрява и Ан Маргрет е убедена, че Господ има пръст в цялата тази работа. Двамата все още са заедно, имат две деца и почти 50-годишен брак.

Когато Елвис умира през 1977 г., Ан е единствената от всички звезди, с които той се е снимал, която отива на погребението му. Никога не обсъжда връзката си с него, защото не иска да нарани Роджър. През 1994 г. обаче, след като вижда, че е излязла нейна биография, написана от друг човек и без нейно разрешение, тя сяда и пише своята автобиография „Ан Маргрет: Моята история“, където за първи път официално разказва за любовта си с Елвис Пресли, за битката си с алкохолизма и за изпълнения си с перипетии живот в Холивуд и Лас Вегас. Роджър Смит никога не отваря тази книга.

През 1995 г., в чест на 100-годишнината от първата кинопрожекция, списание Empire прави класация на 100-те най-секси звезди в историята на киното. Ан Маргрет е класирана на десето място, а днес лудата глава Линдзи Лоън я посочва за свой кумир.

Ако пък питате Джо Еспозито, един от членовете на „мемфиската мафия“ и сред най-близките приятели на Елвис, с когото се запознават в казармата и са заедно до смъртта на Краля, той и днес ще ви каже, че в сърцето на този мъж винаги е била само Ан Маргрет. Тя и никоя друга.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР