Марий Росен Емоционално

Когато Марий разказва, сякаш рисува във въздуха с цветни боички

13 April 2011
Когато Марий разказва, сякаш рисува във въздуха с цветни боички. Насища, насища пространството с емоции и вълнение. Като че хвръква след разказа си в други светове и с удоволствие политаш след него. Толкова фин във възприятията си и толкова реактивен, той е от хората, които могат да влязат в една стая с вързани очи и веднага да познаят какво се случва в нея. От малък знае, че иска да е режисьор. Едва проговорил, кикерчел се, както твърди, и правел първите си представления вкъщи, в хола с червени плюшени завеси. Артистичността си наследил от своята майка, чиито картини в момента се излагат в Съвета на Европа, и от баба си, която прорисувала на 70, развихрила се в стил попарт и се вляла в редиците на творящите в художественото течение "бабешки наивизъм". В Сърбия, убеждава ме Марий, имало такова.
Първата му изява на професионална сцена била още в първи курс по покана на преподавателя му Стоян Камбарев – в Сатиричния театър, а дебютът му като режисьор – на сцената на НАТФИЗ - с “Вишнева градина", разказана от гледна точка на слугите. Правил е още много интересни неща, сред които едно от най-колоритните е “Хамлет” в скулптурно ателие в Художествената академия. В момента играе в пиесата “Август в Оклахома” в Народния театър, режисира “Тест” на сцената на Сатиричния и като автор може да се насладите на текстовете му за “Насекомикс” и съвместния му музикален проект с казахстанския диджей Константин Тимошенко Help Me Jones.
Най-новото му творческо разгръщане, е постановката по книгата на Ева Енслър „Аз съм емоционално създание”. Получила се е провокативна и ултра емоционална с талантливото съучастие на Стефания Колева, Биляна Петринска, Карла Рахал, Теодора Духовникова и Христо Терзиев. “Има чиста фактология, изследвания, социологически факти, силна политическа бяла поезия – разказва младият режисьор – и такава на чувствата, от която ти се свива коремът.” Марий я описва като сборище от много и понякога крайно различни потоци на женската мисъл. Изключително силен и въздействащ, много женски текст! В момента може да бъде гледана само на открити четения в Камерна сцена на Народния театър. Официалната премиера предстои през есента!
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР