Порасналите те приветстват, мисис Роулинг!

Малко градче в южна Англия. В днешно време. Витрината на деликатесния магазин на площада прелива от пресни пастети, поръсени с боровинки, живописни глави артишок и месни пайове. От нея се виждат красивите стари къщи, малко по-нататък са живописните руини на абатство. Приспиващият уют е нарушен от внезапната смърт на местен общински съветник.

08 February 2013

снимка Debra Hurford Brown. © J.K. Rowling 2012

Малко градче в южна Англия. В днешно време. Витрината на деликатесния магазин на площада прелива от пресни пастети, поръсени с боровинки, живописни глави артишок и месни пайове. От нея се виждат красивите стари къщи, малко по-нататък са живописните руини на абатство. Приспиващият уют е нарушен от внезапната смърт на местен общински съветник. Трима души се кандидатират да заемат овакантения пост: заместник-директорът на местното училище – обект на подигравки от учениците си, адвокатът – мамино синче, и печатарят, който в извънработно време тормози психически и физически жена си и двамата си сина. Сюжетът на „Вакантен пост“ – първия роман за възрастни на Дж.К.Роулинг, г-жа Хари Потър, – прилича на хвърлен в застояла вода камък. Първо са вълничките по повърхността, после камъкът потъва все по-надолу и по-надолу, а там е все по-тъмно и студено.
Роулинг наистина е избягала далече от малкия магьосник. В света на „Вакантен пост“ няма място за магии и изискани злодеи като Волдемор, които убиват стилно с „Авада кедавра!“. А единственият призрак, който се появява в градчето, се оказва задвижван от съвсем човешкото желание да отмъстиш. Убийци обаче има: безразличието, нанизите от малки мерзки лъжи, боричкането за надмощие. Да не забравим наркотиците и сексуалното насилие. В този свят едно дете се оказва невидимо за преминаващите край него възрастни, защото то, горкото, съвсем няма вид на ангел с омазаното си лице и мръсните си дрехи. Единственият, който се опитва да го спаси, е Сухвиндер – момиче от пакистанско семейство, самото то истински аутсайдер сред съучениците си.
Първата половина на романа е по гоголевски потискаща – дребни герои с дребни страсти, втората се разгръща далеч по-драматично, а краят стяга гърлото като гарота. Майсторството на Роулинг да създава сложни образи познаваме още от Хари Потър. Никой не е просто лош или само добър, като изключим физическите насилници – за тях няма отделен и милиграм симпатия от авторката. В края на романа точно лошото момиче, „курвата“ на училището Кристъл Уидън, може би най-яркият образ в книгата, ни кара да си дадем сметка, че студенината и лъжите, които се крият зад тънките резени шунка, са по-лоши дори от най-мръсната ругатня. А такива в книгата има много.
„Вакантен пост“ оглавява класацията на Amazon и американските чартове часове след появата си. BBC снима филм по книгата, който трябва да излезе догодина.
От ИК „Колибри”
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР