Петъчно момиче: Димана Трънкова

5 въпроса за съвършения уикенд към младата писателка

Адриана Попова 18 July 2014

Тези дни излезе първата книга на Димана Трънкова „Усмивката на кучето“, определена малко стряскащо като археологически трилър. В него има мистерии, трупове, описания на прекрасни места из България, които може да използвате като туристически гид, и най-вече – много добро писане. Ама наистина. Писане на умно и забавно съвременно момиче, което не е сноб. Така че Димана Трънкова е писателка. А по образование е археоложка. Също така е главна редакторка на списанието „Go Greece”, така че явно е и журналист и освен от българските прелести разбира и от гръцките. Пише и в списание Vagabond. В съавторство е издала няколко документални книги като „На изток от Константинопол – пътешествия в непознатата Турция“, „Пътеводител за османска България“ и др.

1. Съвършеният уикенд за теб е:

Животът ми се подреди така, че - за щастие! - петдневната работна седмица е нещо, което се случва на другите хора. Продължителността на уикендите ми, и дали въобще ще имам уикенди, зависи от мен - понякога работя няколко съботи и недели поред, друг път внезапната почивка, започнала в петък вечер, продължава до сряда сутрин. Какъв по-съвършен уикенд от това?

2. Три неща, които ще направиш през този уикенд:

Ще ям, каквото искам, и ще се оставя на течението, защото тогава се случват най-хубавите неща. Трето няма.

3. Три неща, които няма да направиш през този уикенд:

Първо: няма да чистя. Второ: няма да чистя. Трето: ама наистина няма да чистя. Нека прахта се наслои.

4. Твоята уикенд закуска:

Зависи от ситуацията, но ето няколко еднакво примамливи варианта:

- пържени филийки, палачинки, баница или каквото и да е, стига да го е приготвила мама;

- домашно приготвен сандвич, изяден край пътя по време на пътуване;

- каквото ми попадне пред очите след цяла сутрин плуване в ласкавите води на Бяло море.

5. Твоето четиво за уикенда:

Каквото и да правя, където и да съм, опитвам да не изневеря на навика си да започвам събота сутрин с рубриката за етикет и притеснителни социални ситуации на The New York Times. Въпросите на читателите често засягат невероятни или откровено шантави ситуации, но Филип Галейнс винаги дава мъдри, остроумни и спокойни съвети, от които се смееш, но и се замисляш колко е лесно да нараниш околните (най-често свекърва си) и дори да не забележиш.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР