Бели нощи с Веселина Сариева

10-то издание на „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив не е за изпускане

10 September 2014

Снимка: Тихомир Рачев

Точно 10 години отминаха, откакто Веселина Сариева организира първата „Нощ на музеите и галериите“ в родния си Пловдив – създадена на базата на чист ентусиазъм и с абсолютната увереност, че смисъл от подобни „културни искри“ винаги ще има. От тогава до днес искрата възпламенява все повече и повече идеи и проекти: от основаването на фондацията „Отворени изкуства“ (2007) и SARIEV Gallery през образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ (2011) и проекта „Алтернативна карта на Пловдив“ до презентирането на български артисти на международни панаири за изкуство – сред които автори от ранга на Недко Солаков. С типичната си ирония Веси с лекота приема определенията, поставящи я сред най-влиятелните мениджъри в сферата на модерното изкуство в България. Продължава да кипи от енергия и нови идеи, да пътува и попълва с внимание личната си колекция от художествени предмети, да държи очите си широко отворени за всеки нов шанс да активизира културния живот в страната, да стимулира младата публика и да привлича нови аудитории, карайки ги да съпреживеят изкуството, забавлявайки се.

Есенен гайд за търсачи на модерно изкуство препоръчано от Веселина Сариева

ПЛОВДИВ

Какво: „Нощ на музеите и галериите“

Кога: на 12 и 13 септември 2014 г.

Защо: Над 120 събития в повече от 90 локации и с участието на над 500 артисти от цял свят ни очакват в Пловдив на юбилейното десето издание на едно от най-мащабните културни събития в България.

В рамките на двата фестивални дни (петък и събота) се подгответе за интензивна програма от специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния. Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публично пространство“ и „Детска програма“, а основен акцент сред тях ще бъде проектът „Помогни на очите си да виждат“ на Регионален исторически музей – Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора.

За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата „Кутия в куфар“, която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанс. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия – Пловдив. А цялата програма на юбилейната нощ можете да проследите на night.bg.

ИСТАНБУЛ

Какво:Международен панаир за съвременно изкуство ARTINTERNATIONAL ISTANBUL

Кога: 26–28 септември 2014 г.

Защо: Над 80 международни галерии от Турция, Близкия изток, Европа и САЩ ще бъдат представени на ArtInternational Istanbul. Галерия SARIEV Contemporary е единствената българска галерия, която ще участва на панаира, представяйки само български творци с интернационална кариера. Това са авторите Недко Солаков, Правдолюб Иванов и Стефан Николаев.

Още: По време на панаира не пропускайте да наминете към галериите ARTER (с изложбата Roving Eye / Contemporary Art From South East Asia с куратор Iola Lenzi), SALT (с изложбите Summer Homes: Claiming the Coast, From England with Love и Into the Country) и ISTANBUL MODERN (с изложбите Plurivocality, On the Road u One hundred years of love).

ВИЕНА

Какво: Панаир за съвременно изкуство VIENNAFAIR The New Contemporary

Кога: 2–5 октомври 2014 г.

Защо: Десетото юбилейно издание на VIENNAFAIR ще представи над 90 галерии, широка ВИП програма и специални паралелни събития. По-голяма част от източноевропейските участници са от Румъния, с фокус върху проекта, подкрепен от OMV – Dialog: New Energies.

С формата „Young Collectors Talk“ VIENNAFAIR The New Contemporary отваря нов път за развитие на участващите галерии към обществото на млади и ентусиазирани колекционери.

А SARIEV Contemporary ще участва за трета поредна година с творби на българските авториПравдолюб Иванов, Стефания Батоева, Рада Букова, Лубри, Викенти Комитски, Недко Солаков, Стефан Николаев, Вальо Ченков и Войн де Войн.

Още: Силни очаквания има към откриването на проекта на curated by_vienna The Century of the Bed (на 2 октомври от 18 ч.).

Препоръчителни са и изложбите в галериите KunstHaLLe (Blue Times и New Ways of Doing Nothing), MUMOK (Hippies Use Side Door. The Year 2014 Has Lost The Plot, от Cosima Von Bonin) и BeLVedere (експозицията The Other Side – Mirrors and Reflections in Contemporary Art).

БРЕША, ИТАЛИЯ

Какво: A Group Show #2 – изложба на Недко Солаков

Кога: от 27 септември 2014 г.

Защо: В експозицията в галерия Massimo Minini Недко Солаков представя седем различни художници със странни имена, които всъщност представляват седем различни артистични аспекта от творческата натура на Солаков.

ДРЕЗДЕН

Какво: изложбата „Българска работа“ / „Bulgarische Arbeit“

Кога: от 6 до 27 септември 2014 г.

Защо: В галерия geh8 Kunstraum & Ateliers ще бъдат представени творби на български съвременни артисти като Спартак Йорданов, Войн де Войн, Боряна Венциславова, Ралица Тонева, Наталия Тодорова, Камен Стоянов, Мина Минов, Даниела Костова, Викенти Комитски, Венцислав Диков.

ПЛОВДИВ

Какво: платформата „Фон: Млади автори“ (представяща проект на Димитър Солаков) и изложбата „М“ на австрийските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер

Кога: и двете изложби ще бъдат отворени за посещение от 12 септември 2014 г.

Защо: Самостоятелният проект „Изкуството и неговата история – съкратена версия“ на Димитър Солаков е номиниран в тазгодишното издание на наградата БАЗА и ще бъде представен в новооткритото пространство SARIEV Project Space в квартал Капана.

Инсталацията „М“ на Уте Мюлер и Кристоф Майер е съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, както и списанието Black Pages, всеки брой на което е своеобразна изложба на отличителни артисти в световното съвременно изкуство. Изложбата е курирана от директора на Kunstverein Hamburg Бетина Щайнбрюге, ще я видите в SARIEV Contemporary (ул. Отец Паисий 40).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР