Домашно четкане за щастлива кожа

Всичко, което бихте искали да знаете за апаратното почистване с популярните напоследък електрически четки

Свобoда Сидерова 22 September 2014

Уви, 10 секунди – толкова отделяме средно за миене на лицето – са недостатъчни, за да се освободим от остатъците макиаж и замърсявания. А неправилното почистване пречи на последващите средства да си свършат работата.

Добрата новина е, че електрическите четки правят всичко: свиват порите, премахват черните точки, изравняват кожата, подобряват тена, усилват абсорбирането на любимия крем или серум... Накратко – заменят цял арсенал от ексфолианти и почистващи маски, преобразявайки кожата за 60 минути. При това апаратният технопарк непрекъснато се увеличава.

Разликата между механичните четки и електрическите?

Същата както между обичайната поща и интернет. Скоростта при Silk-epil 7 на Braun например е 60 000 докосвания в секунда.

Разтягат ли кожата?

Не. Дори да ги ползвате по два пъти на ден, няма как да заприличате на шарпей. Амплитудата на движенията им не излиза извън границата на естествената еластичност на кожата.

Избегнато е и повтарянето на една и съща зона. Умните машини на Philips и Clarisonic сами подават сигнал „стоп“. От вас се иска само да не натискате с четката (така няма да повишите ефективността) и да обработвате лицето по масажните линии с кръгови движения.

Могат ли да ускорят абсорбирането на инжектираната хиалуронова киселина?

Възможно е с течение на времето, както при всяко механично действие. Ако имате филъри в устните и назолабиалните гънки, а почиствате само челото, брадичката и скулите, няма риск.

Как се комбинират с процедури от естетичната медицина?

След химичен пилинг, лазерна- или фототерапия спрете за седмица бръшинга. При мезотерапия прекъсването е само два дни.

Подходящи ли са при чувствителна кожа? А при купероза?

Марките са взели всички мерки да избегнат симптомите на чувствителната кожа. При Clarisonic например косъмчетата на четката са заоблени. При VisaPure на Philips, освен заоблени, са и 2 пъти по-дълго полирани. При евентуален дискомфорт редуцирайте употребата – вместо два пъти дневно, два-три пъти седмично. Или минете на щадящ режим, какъвто предлага Philips. Що се отнася до куперозата, просто избягвайте проблемните зони.

От какво зависи изборът на четка?

От типа кожа. Четките се различават по броя на косъмчетата, диаметъра и дължината. При четката за чувствителна кожа VisaPure на Philips те са по-фини, като броят им е 22 000. Късите косъмчета на четката Exfoliation, Deep Pore Cleansing, пак на същата марка, позволяват нежно ексфолиране, а дългите – отстраняване на мъртвите клетки. Четките се различават и по размер.

По-малкият диаметър на Philips и Braun позволява по-лесно обработване на труднодостъпни зони.  

Може ли да се използват от мъже?

Четката за нормална кожа на Clarisonic позволява подобна опция. Употребата вечер предотвратява врастване на косъмчетата, омекотява сухите участъци и почиства порите. Сутрин може да се използва за равномерно нанасяне на пяната или гела за бръснене.

Кога най-рано може да се очаква ефектът?

Според доктор Роб Акридж, един от създателите на Clarisonic, 80% от хората виждат разлика след 2 седмици, а след месец – всички без изключение. Тестът на Philips също е категоричен – 88% от участничките намират кожата си по-мека, 87% – по-сияйна и 81% – с по-равномерен тен.

Струва ви се, че устройствата са като близнаци. Само на пръв поглед. Въпреки общите фамилни черти – непромокаем корпус, позволяващ употреба под душа, таймер, програмиран за минута работа, и звуков сигнал на всеки 20 секунди (Clarisonic, Philips) – има и различия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР