Опит за летене

В популярен анекдот се задава въпросът защо птиците пеят, а отговорът е: защото летят. Един от най-приятните и лесни начини да накараме душата си да запее е да се издигнем високо в небето и да се опитаме да полетим

Елка Влаховска 18 September 2014

Параглайдингът е спорт, който има своите заклети фенове, но дори и съвсем начинаещите могат да опитат как се лети с крило. Ваучерът за тандемен полет стана модерен вариант да зарадваш приятел или любим човек по празничен повод. За тандемния полет не е необходима предварителна подготовка, важно е да се довериш на инструктора. Той добре ще прецени дали метеорологичните условия са подходящи, познава термиките, които вдигат крилото, и управлява полета.

Каквото и въздушно приключение да изберете, важно е да се въоръжите със смелост и удобни обувки за приземяване.
У нас може да изберете сред три вида тандемни полети – панорамен (около 20 минути), прелет (над 30 минути) и акробатичен. Първият ще ви предложи изключителни гледки, които може да заснемете с фото- или видеокамера. Прелетът е една по-дълга разходка в небето, но ако имате силен страх от летене, може да ви затрудни. При акробатичния полет се правят „фигури“ като спирала и уинговър, а това е гаранция, че адреналинът ви ще скочи високо. Каквото и въздушно приключение да изберете, важно е да се въоръжите със смелост и удобни обувки за приземяване.

Някои се пристрастяват още след първия опит и ако това ви се случи, може да се запишете на курсове за управление на парапланер. Полезни интернет адреси: www.sky-camp.com; www.skynomad.com; www.bulgarianroads.com.

Къде да летим

София – Бистрица, Комините на Витоша
Варна – най-близкото място e Шуменското плато
Бургас – Морската градина, село Тополица
Пловдив – село Марково (5 км от Пловдив) и село Добростан (25 км от Асеновград)
Сопот и района – лифта на Сопот, Беклемето

Ползи от пристрастяването

Параглайдингът е относително безопасен спорт, лесен за научаване и достъпен като цени. Когато вече имате опит и решите да си купите „крило“, лесно може да го транспортирате с автомобил до желаната дестинация. По-лесно е да си купите параглайдер, отколкото самолет.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР