Летящ старт

Единственото в страната частно сертифицирано летище, където можеш да извършиш първия през живота си полет на лек или много лек самолет.

Ваня Шекерова 02 October 2014

Снимка: Авиационен център Долна баня

Една кадифенозелена долина под теб, едно разпенено от бухлати облаци небе над главата ти. Не чуваш мотора, защото си със слушалки, но усещаш всяка негова тръпка. Летиш! Не само летиш, ти управляваш самолета. И това не е сън, а реалност, която всеки може да преживее на Авиобазата в Долна баня. Ей така, отиваш, резервираш си час, може и по имейла, качваш се на учебен самолет, по-точно самолетче, с пилот инструктор и политаш.

На около петдесетина километра от София, някъде по средата на пътя за Пловдив по магистрала „Тракия“, отбиваш вдясно. Минаваш през Момин проход и Костенец, за да продължиш към Долна баня. И се озоваваш на единственото в страната частно сертифицирано летище, където можеш да извършиш първия през живота си полет на лек или много лек самолет. За да се позабавляваш, бръснейки върховете на дърветата, състезавайки се с многото щъркели, които гнездят наблизо, или да изпиташ онова сладко присвиване под лъжичката, докато самолетчето завива, накланяйки криле. В зависимост от продължителността на полета е и цената му.

Организацията за летателно обучение „Ратан“ предлага и курсове за любители, и консултации при покупка на самолети от частни лица, и поддържането им, и домуването им в хангара. Авиобазата е съвсем близо до кокетни спа хотелчета и комплекси наоколо, самата тя разполага с малък басейн. Бар и барбекю се включват в обслужването на кандидат-пилотите и посетителите. И въпреки че няма кой да ви подложи на тест с дрегер, моля, не пийте бира преди полета – в кабината на малкия самолет няма климатик. Толкова е горещо, че бирата ще ви изцвърчи през порите на кожата. Една препоръка към дамите: метнете шал на главата си, слънцето пече безмилостно през плексигласовия покрив. И не забравяйте да подновите слънчевата защита на лицето и откритите части на тялото преди да се наместите в креслото на втория пилот.

За повече инфо – www.airportdb99.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР