Лара Фабиан: Обичам

Най-продаваната белгийска певица за ролята си на майка, разочарованията и парите

Георги Тошев 16 November 2014

Снимка: art.bg

Когато на 8 години Лара Фабиан (44) получава пиано за рождения си ден, едва ли си е представяла, че един ден ще бъде световна звезда и ще изпълнява хитовете си на 10 езика.
Баща й е музикант и на 14 тя вече обикаля малките клубове в Брюксел с него. На 17 издава първия си албум. Днес в дискографията на певицата, чийто глас е с диапазон 3 октави, има 16 албума. В момента работи върху нов с композитора Джон Меткалф, автор на музика и аранжименти за Coldplay и Питър Гейбриъл.

Срещам Лара в началото на септември в Брюксел – града, в който е избрала да живее през последните години със семейството си. Мястото на срещата е една от най-популярните сладкарници – „Витамер“. Лара закъснява с повече от 20 минути. Появява се спортно-елегантна в черно, с ниски обувки и късо кожено яке. Почти без грим. Прилича на студентка от Консерваторията. Извинението за закъснението й е Лу, нейната 7-годишна дъщеря от брака й с французина Жерард Пуличино, режисьор, продуцент и композитор (работил със Селин Дион, Дейвид Боуи и Мадона). Миналата година Фабиан се омъжи за втори път за италианския маг Габриел ди Джорджио.

Как сте, Лара?

Благодаря, добре. Притесних се, че закъснявам.

Случва ли ви се често?

Не. Не мога да си го позволя. За мен точността в работата и личните отношения е много важна.

Но вие сте звезда, позволено ви е.

Не, не... На никого не е позволено да закъснява освен ако няма сериозна причина за това.

Лара Фабиан набързо успява да развенчае мита, че е срамежлива и не обича да дава интервюта. Предупреждавам я, че снимките за нашия документален филм ще отнемат известно време. Тя моли само за бързо кафе с мляко. След интервюто си обещаваме да опитаме от вкусотиите, които собственичката на „Витамер“ е приготвила за нас и екипа.

Как минава денят ви, когато не сте на турне, няма записи, интервюта?

Когато се чувствам добре, спортувам. Когато ми е зле, не го правя! (Смее се.) Типичният ми ден без някакви работни ангажименти – отивам на пазар, прибирам се вкъщи, приготвям нещо леко за ядене, седя и си почивам в градината. Понякога предпочитам да гледам филм и да вечерям с приятели... Обичам да ходя на театър, но рядко ми остава време за това. Ходенето по магазини не ми е любимо занимание. Ако нямам нищо за правене, гледам наистина да не правя нищо – това е много важно понякога. Моят обикновен ден е добра почивка и правене на няколкото неща, които ме радват.

Дори и да не си доволен от случващото се, трябва да се опиташ да разбереш, че животът е хубав независимо през какво трябва да преминеш.
Къде се чувствате по-удобно – на сцената, или в студиото?

Това са 2 различни енергии. Студиото е вътрешен свят, където се опитваш да достигнеш до неща, които си способен да изразиш не чрез думи, а единствено чрез гласа си. Записът в студио е много сериозен процес. Пеенето е начин да предадеш нещата така, че да бъдеш разбран. На сцената процесът е двупосочен. Магия е усещането, че това, което правиш, има смисъл за останалите. Обменът на емоции между публиката и изпълнителя е безкраен. Тази енергия е незаменима, но все пак не мога да кажа, че предпочитам сцената пред студиото. Обичам и двата свята, толкова различни, но и толкова свързани, преливащи един в друг.

Помните ли първата си песен?

Да. Била съм на 18 месеца, звучала е Mammy Blue. Затананикала съм я... Изпълнявам я и до днес!

Като всеки, и вие сте имали трудни моменти в кариерата си – раздели с любими хора, професионални неудачи. Как ги преодолявате?

С разбиране, че животът не е безпрепятствен, осъзнавайки, че успехът съществува, защото съществува и провалът. Има трудни времена, защото съществуват и хубави времена. Приемам двойствеността на живота, парадоксите, с които е пълен. Успех е да постигнеш желаното, но щастието за мен е да харесваш пътя си независимо дали е осеян с трудности, или не. Дори и да не си доволен от случващото се, трябва да се опиташ да разбереш, че животът е хубав независимо през какво трябва да преминеш. От трудните моменти може да се извлече много знание. За мен успехът не е на всяка цена.

Приоритетите ви днес?

На първо място за мен е важно да бъда майка. Да съумея да запазя щастието си по време на житейския си път. Това е моята цел – след 20-25 години да погледна назад и да си кажа: „Хей, хубав живот имах, заслужаваше си всичко!“. Знаете ли, важно е да усещаш и да се радваш на любовта на другите. Да даваш любов. Аз обичам!

Какво е отношението ви към парите?

Те идват и си отиват!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР