Между кориците

Стряскащата, романтичната, различната, интригуващата - книгите на месеца

25 November 2014

Стряскащата
„Вечерята“, Херман Кох, ИК „Колибри“

Всичко в тази възхитителна книга започва в неприлично скъп ресторант, в който вечерят двама братя и жените им. Единият е политик – суперзвезда, леко дразнещ, другият изглежда готин и ироничен. И там някъде между раците с естрагон и пачия крак от Вогезите се случва стряскащото нещо.

Вери бритиш
„Бели зъби“, Зейди Смит, ИК „Жанет 45“

С майка от Ямайка и баща англичанин, Зейди Смит е вери бритиш автор – с перфектно чувство за хумор и лека отстраненост от героите си. Историята на двама приятели от Лондон – англичанин и бангладешец, които воюват, женят се и се влюбват неподходящо, е превъзходно написана и някак задължителна. 

Различната
„Палач на любовта“, Ървин Ялом, ИК „Хермес“

Сексуална зависимост, затлъстяване, любовна натрапливост, резки промени в настроението, страх от смъртта, самота, себепрезрение, депресия, импотентност – автентичните истории на хора с психични проблеми са увлекателно разказани, понякога с криминален съспенс. Нищо чудно – познаваме качествата на Ялом от „Когато Ницше плака“.

Интригуващата
„Втори шанс“, Марк Леви, ИК „Колибри“

Тя е и мистериозна, и криминална, чудесно написана – отлична книга за развлечение. Журналист от „Ню Йорк Таймс“ е прободен смъртоносно. Но някак се връща към живота и се опитва да разбере кой и защо го е направил. Дали има нещо общо с годеницата му? Или с негово разследване за престъпленията на Хунтата в Аржентина?

Романтичната
„Ние“, Дейвид Никълс, ИК „Ера“

След успеха на предишния роман на Никълс „Винаги в същия ден“, по който заснеха и филм с Ан Хатауей, очакванията към новия – „Ние“, са високи. Никълс е англичанин, така че дори когато е романтична комедия, историята му не МОЖЕ да е блудкава. В нея има много пътувания и хумор. Удоволствие отвсякъде.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР