Утро с дъх на бадеми

Мляко от бадеми - фино като аромат, изключително тонизиращо и без следа от баналност

Мануела Панайотова 24 January 2015

Отмина времето в което се смяташе, че здравословната храна е безвкусна. С малко повече опит, познания и свежи натурални продукти може да се сътвори истинско кулинарно пиршество.

От личен опит зная колко трудно се изграждат и колко трудно се променят хранителните навици. Някои хора са по-неподатливи на промени и ако бъдат притиснати, се оттласкват в обратна посока. Затова промяната в стила на хранене трябва да се случи отвътре, като осъзнат избор.

В класацията ми за любими храни и напитки първите места са за ядковите млека и пастети. Почти няма ядки, от които да не съм правила мляко, но абсолютен фаворит си остана млякото от бадеми. Защото е фино като аромат, изключително тонизиращо и в него няма и следа от баналност. Днес ще ви покажа как да го направите- стъпка по стъпка в снимки.

Накиснете една чаша бадеми във вода и ги оставете да престоят седем-осем часа. Обелете ги, ако желаете млякото да е по-нежно (от изсушените и смлени люспи се получава превъзходен пилинг, но това е тема за бюти редакторите). Блендирайте, като добавяте вода до получаване на желаната гъстота. Прецедете през парче марля. Готовото мляко може да обогатите с аромат и подсладител по ваш избор.

Ако имате желание да прекарате още малко време в кухнята, може да си приготвите и едни лесни солени питки. Трябват ви 250 г многозърнесто брашно, 100 мл олио от гроздови семки, 1чаена чаша кисело мляко, 1 чаша сирене, 2 яйца, 1 чаена лъжичка бакпулвер,шепа суров микс от семена (слънчогледово, тиквено, ленено… ), свежа подправка (босилек, розмарин). Смесвате сухите и мокри съставки и разбърквате. Поставяте по една супена лъжица от сместа в тава застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Подобна лека закуска с дъх на бадеми е добър старт за всеки един ден.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР