Танго в Буенос Айрес

В аржентинската столица са запазени най-старите традиции на милонгата

Елка Влаховска 29 January 2015

Снимка: Вера Тнкова и архив EVA

Tango&Pepper Studio организира екскурзия на сетивата до корените на аржентинското танго в Буенос Айрес. Добра идея е да вземете няколко урока в София, а после да се потопите в Меката на тангото. Ще ви настанят в специални хотели за тангероси в близост до емблематични места за милонга в града, сред които и залата „Канинг“.

Тангото е много силно преживяване, което те променя – казва Вера Тинкова, собственик на Tango&Pepper Studio. – То е носталгия, при която чрез танца изваждаш от себе си драмата на живота си, вместо да я вкарваш по-надълбоко в душата. Този танц освен удоволствие е вид медитация и трансформиращо изкуство – ако човек има проблем да се доверява на другия или да осъществява връзка – чрез танго може да разпознае тези проблеми и да ги преживее.  

Кодекс на танго

В Буенос Айрес са запазени най-старите традиции на милонгата. Влизаш в зала, където от едната страна седят дамите, а от другата – кавалерите. Можеш да пожелаеш да танцуваш с някого и той да е далече и сред други хора, но погледът ти да изрази онази енергия на желанието, която минава през всички.

Вие си кимвате отдалече и тръгвате един към друг, за да се срещнете на дансинга. Това е част от кодекса на тангото – т. нар. кабесео. На тези места мъжете идват с двуредни сака, имат тънки мустачки и коси, намазани с брилянтин. Дамите са с рокли и перли. Това е много автентично и не е театър, а е култура и специален ритуал.

Има и по-модерни места. Там мъжете са със съвременна латино визия – с широки панталони и с опашки. И там съществува кабесео, но то се осъществява в по-голяма близост.

Страст тук и сега

При тангото хората се свързват без думи, не е нужно да знаят имената си, да си говорят. Цялата история на общуването им е заключена в танца, който се създава в момента и никога няма да се повтори. Хората живеят в този кодекс на тангото, при който танцуваш една танда (поредица от четири танга) с даден човек, преживяваш всичко на макс и се разделяте.

Всяка танда разказва история с начало, среда и край – тези двама души ще преживеят много емоционално своята история за 10-12 минути тук и сега, без да си дават обещание за нищо друго.

Fascination of Tango е специално създадено пътешествие за тангероси, които посещават Буенос Айрес за първи път. Програмата въвежда в местните Milongas Porteñas и автентичното танго. Лично съдействие на място ще получите от специалист по туризма с дълбоки познания за тангото в Буенос Айрес – Вера Палаоро. Повече информация за многото забележителности на града, както и за водопадите Игуасу, които ще посетите по време на престоя си, може да откриете на www.tangoandpepper.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР