Свръхдоза кино

На 19-ия София Филм Фест

Ирина Иванова 04 March 2015

„Все още Алис“

Най-мащабният и авторитетен български филмов фестивал, международният София Филм Фест, започва на 5 и продължава до 15 март и ще ни покаже най-горещите фестивални и комерсиални заглавия от световното кино. Ето какво си избрахме от програмата:

Актьорски дует на годината
„Все още Алис“, реж. Ричард Глацър

Джулиан Мур прави забележителна роля (която й спечели "Оскар") като жена с успешна кариера и страхотно семейство, която едва 50-годишна е диагностицирана с болестта на Алцхаймер и постепенно започва да губи целия си свят. Докато накрая остава един-единствен въпрос да пулсира в мрака на паметта й: Коя съм аз? В ролята на дъщеря й гледаме Кристен Стюарт, за която отдавна подозираме, че един от диамантите в съкровищницата на съвременния Холивуд.

Руската школа
„Левиатан“, реж. Андрей Звягинцев

Филмът разгневи Кремъл, Путин, руската православна църква и част от руския народ, тъй като представя живота в руската провинция в мрачните краски на безнадеждността и упадъка. „Левиатан“ също получи номинация за чуждоезичен Оскар, а фактът, че около него се развихри яростна полемика, допълнително изостря апетита ни да го гледаме.

Само за киномани
„Зимен сън“, реж. Нури Билге Джейлан

Турският режисьор е стар любимец на филмовия фестивал в Кан – с превъзходните си филми „Климати“, „Отчуждение“, „Облаци през май“. Тази година обаче „Зимен сън“ на Джейлан получи не само Златна палма, но и наградата на критиката. Тричасовият опус разказва  историята на бивш актьор, зарязал изкуството и отдал се на бизнеса, като се съсредоточава върху отношенията в семейството и брака му. Действието се развива сред скалистите пейзажи на Кападокия и от визуална гладна точка филмът е истински шедьовър. 

Документален портрет
„Солта на земята“, реж. Вим Вендерс

През 1970 г. бъдещият знаменит фотограф, бразилецът Себастиао Салгадо, е на 26 и работи като икономист в добра компания на добра заплата. Един ден съпругата му Лелиа донася вкъщи съвсем обикновена камера Pentax и Салгадо е обсебен от света, който вижда през обектива. Три години по-късно пред смаяния поглед на всички той напуска работата си и се отдава на фотографията. Днес бразилецът е обиколил цялата планета и е запечатал на лентата си последните останали диви и девствени кътчета на земята, пейзажи и изумителни човешки лица. Филмът на Вендерс разказва за изпълнения с приключения живот на този човек.

Цялата профрама и новини за фестивала следете на siff.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР