Еко микс от старо и ново

В този уютен планински дом е вградена интелигентно стара сглобяема къща

Елка Влаховска 30 March 2015

Снимка: Венцислава Василева

Всяка греда, дъска и разнообразни декоративни елементи са пренесени и използвани с въображение. Само допреди година мястото е било все още гола поляна, а на Коледа семейството на столичен бизнесмен вече обитава обзаведен до най-малкия артистичен детайл дом. Заслугата е на Красимир Бонев (0888 619 303), строителен инженер и интериорен дизайнер, който познава както съвременните технологии, така и старите техники на градеж.

Къщата е на два етажа, с три спални, две бани и сауна, и с огромна веранда с изглед към планината. Оригиналното в нея е начинът, по който се преплитат ново строителство и стари неща. Всички врати в дома например са събирани от изоставени къщи и реставрирани. От старо, използвано вече дърво, са гредите по таваните, рамката на подовата керамика в хола, преградите към кухненския бокс, миксът от дърво и оголени боядисани тухли по стените.

Ретро усещането допълват холандските мебели и лампата в трапезарията, състарените, сякаш използвани над сто години, керамични португалски плочки на пода, както и многобройните декоративни детайли. Камината дори е иззидана така, че да напомня за старо огнище. На верандата пък човек потъва в прегръдката на старинно английско легло сред жизнерадостен пачуърк от възглавници по дизайн на стопанката на дома.

Мебелите и кухненското обзавеждане са от IKEA, но атмосферата на дома е далече от усещането за обзавеждане серийно производство. Цветните стени, артистичните детайли по пода, антикварните вази, чайници, подноси внасят неповторим чар и уют. Авторската ръчно изработена керамика – дали като оригинален фриз над мивката в кухнята, или като малки, грабващи окото елементи по стените, дава изключително приятното чувство, че обитаваш дом, направен специално за теб.

Къщата е близо до Боровец и през зимата е идеална отправна точка да грабнеш сутрин ските, за да караш с наслада по неразораните още писти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР