Дом над водата

Отново идва на мода да живееш във „воден дом“

Елка Влаховска 25 April 2015

В случая обаче не става въпрос за онези полюшващи се бохемски „корита“, в които е живял през 70-те Ричард Брансън. Този дом е истинска модерна къща, проектирана от италианския архитект Джанкало Дзема. Материалът за градежа й е рециклиран ламинат и тя е на път да спечели награда за еко дизайн. Цели 98% от къщата подлежат на повторно рециклиране.

Концепцията на архитекта е, че с повдигането на нивата на водните басейни в света – океаните и реките, на хората ще им се наложи да променят начина си на мислене. Все по-привлекателна ще им се струва идеята да живеят в дом над водата, при това той да е едновременно красив и удобен.

Нарича проекта си Waternest 100 (водно гнездо), а цифрата обозначава обитаемата квадратура. Домът е с диаметър 12 м и височина – цели 4 метра. Изобилства от светлина с огромните си прозорци, а и осигурява панорамна гледка на обитателите. Къщата е проектирана с хол, трапезария, помещения за сън и баня-тоалетна. Ако и вие като мен се питате как ще се отоплява и ще има ли ток за телевизора, отговорът е прост – с 60 кв. метра соларни панели.

Къщата може да бъде разположена в река, езеро, залив, атол или морска зона със спокойни води. И може би е добро решение за хората, които търсят независим живот в хармония с природата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР