Вал Килмър - една изгубена звезда

Вал Килмър е привърженик на сектата Християнска наука от много години. Едва напоследък обаче вярата му се превърна в топ новина. И то защото е на път да го убие

Деяна Ангелова 26 April 2015

Снимка: Getty images

В края на януари 55-годишният актьор бе приет по спешност в болница. Кашлял кръв. Основните подозрения са за тумор на гърлото. Актьорът упорито отстоява тезата, че няма рак, не е имало операция, а е бил само под лекарско наблюдение. През изминалата година Килмър, който страни от медиите и светските събития, бе заснет от папараци отслабнал до неузнаваемост. И то не заради роля, понеже кариерата му отдавна е в пълен застой.

Близки до актьора споделят, че още през лятото той е бил наясно за тумора, но е отказвал лечение, и изразяват притеснения, че тази религия може да му коства живота. И когато по спешност постъпва в лечебното заведение, пак не иска да го лекуват. Защото е в разрез с вярата му. След новината за болестта му той отново избяга от медийното полезрение и в момента никой не знае какво се случва с него и какво е здравословното му състояние.

Според Християнска наука болестите са лъжа и илюзия, само Бог може да лекува. Затова отричат медицината. Единствено молитви могат да помогнат, не лекарства и лекари. И Килмър е твърдо убеден в това. Въпреки че собственият му брат умира след епилептичен пристъп, който не е лекуван именно заради тази секта.

По това време Вал Килмър е на 17 години, а брат му Уесли – на 15. Получава пристъп, докато е в басейна, и се удавя. „Когато му поставиха диагнозата епилепсия, му назначиха лечение. Докато ходеше на училище, спираха лечението. След това периодично той прибягваше ту до медицината, ту до Християнска наука“, казва Килмър в интервю. А на въпроса дали ако беше вземал лекарства, щеше да се избегне трагичният инцидент, категорично отговаря: „Християнска наука не са отговорни за смъртта на брат ми“.

Килмър има още един, по-голям брат, с когото отдавна не си говорят заради „бизнес конфликт“. Родителите му са разведени – тогава актьорът е само на девет. Световната слава се стоварва с пълна сила върху него през 1991 година, когато излиза филмът The Doors, където играе Джим Морисън. Деветдесетте са най-силните му професионални години. Тогава играе в „Истински романс“, „Тумбстоун“, „Батман завинаги“, „Жега“, „Призрака и Мрака“, „Светецът“. В началото на XX век обаче кариерата му тръгва стремглаво надолу.

Славата му на капризен, своенравен и ексцентричен актьор, с когото се работи изключително трудно, до голяма степен е в основата на това. „Има две препятствия, които не съм в състояние да преодолея за нищо на света: да изкача Еверест, и да заснема още един филм с Вал Килмър“, казва режисьорът Джон Франкенхаймер, с когото снимат „Островът на доктор Моро“. „Вал Килмър е не просто откачен или гаден. Този човек се нуждае от лечение. Той е най-трудният актьор, с когото ми се е случвало да се сблъсквам. Този човек може да доведе до лудост всеки режисьор“, твърди за него Джоуел Шумахер, с когото работят по „Батман завинаги“.

В крайна сметка Килмър бяга от Лос Анджелис в Ню Мексико. Купува си ранчо насред нищото с площ от 24 квадратни километра. Там отглежда стадо бизони, които обича да наблюдава, и дузина пилета, прасета, кози, коне, лами, елен, мечка, рис, планински лъвове. „Аз храня животните и стреляме с автоматично оръжие по бракониерите“, казва Килмър.

Всеки уикенд, както и през лятото, в ранчото пристигат и двете деца от съпругата му Джоан Уоли. Двамата сключват брак през 1988 г., а през 1995-а разбира от CNN, че жена му е подала молба за развод, докато той снима на другия край на света.

Килмър е имал връзки със звезди като Синди Крауфорд, Шер, Мишел Пфайфър, Дарил Хана. С нито една обаче не се задържа дълго. Оказва се, че най-дългата му връзка е тази с Християнска наука. И дано наистина не му коства живота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР