Хюман дизайн - настройте пианото

Ана Вълева е психолог, специалист по хюман дизайн, когото избрах да ми разясни защо тази нова наука завзе териториите на философски и езотерични учения и практики и как ще направи живота ни по-лек и пълноценен

Ваня Шекерова 22 May 2015

Защо астролозите се съпротивляват толкова яростно на хюман дизайна?

Смятат хюман дизайн за осъвременена астрология, понеже се използва астрологическа информация. На базата на рождените данни – час, ден, място на раждане, се генерира картата на човека, представяща неговия личен потенциал, който не е задължително да се прояви.

Ана Вълева, специалист по хюман дизайн
Системата за дизайна борави и с хексаграмите на и дзин. Те са 64 на брой и всеки може да бъде описан метафорично като един сценарий в живота на хората. А всеки сценарий може да бъде разказан по 6 различни начина. Всяка планета в зависимост от позицията си в конкретния момент е отключила даден сценарий, направила го е актуален за нас.

Хюман дизайн наука за самопознанието ли е?
Системата за дизайна на човека е наука за диференциацията. Това, което аз смятам за ценно в нея, е, че ни дава стратегии, чрез които да изразим уникалността си. Ако си представим за момент, че всеки от нас е превозно средство – автомобил, самолет, лодка или балон с горещ въздух, бихме могли да разберем, че всяко от тях изисква да бъде управлявано по различен начин и се захранва с различно гориво. Аналогично всеки от нас, за да прояви потенциала си, трябва да подходи към себе си съгласно устройството си.

Какво може да получи човек от познанието за устройството си?  

Как да взема правилните решения за себе си. Ние сме научени да вземаме решения с ума си, да претегляме плюсовете и минусите, да се учим от миналото, да планираме и да преследваме целите си. Хората често идват при мен за съвет накъде да поемат и как да постъпят. Не им давам отговор. Давам им начина, по който да могат да вземат решения. Насочвам ги към техния Вътрешен авторитет, към онази вградена у тях мъдрост, на която винаги могат да се доверят.

Какво се променя за хората след запознанството с картата им?

Присъствието им. Когато започнат да живеят своя дизайн, те стават по-спокойни. Дизайн наричаме постановката, зададена по време на раждането ни, начина, по който сме устроени. Когато живееш в съгласие с това, което носиш като предразположеност, започваш да даваш израз на потенциала си и да живееш живот, който повече ти приляга и в който има повече удовлетворение, успех, умиротвореност и изненада.

Хората започват да живеят без съпротива, понеже установяват, че дори и най-негативните характеристики, заложени в картата им, са им помагали в ключови моменти от живота, и с времето признават, че не биха се отказали от тях дори да могат. Процесът напомня настройване на музикален инструмент, след което той започва да издава по-чисти и верни звуци.

На поредното издание на фестивала „Свободата да бъдеш“ говорите за любовта.

Хюман дизайн нагледно може да опише какъв е потенциалът в една връзка и какви са трудностите в нея, как тя може да процъфтява или да бъде разрушавана отвътре. Картата ни казва какво е непроменимо в нас.  Мога да я сравня с костната структура – няма смисъл да настояваме да бъдем 15 сантиметра по-високи.

Когато видим картата на личния си потенциал, няма нужда повече да се бунтуваме срещу себе си. А когато разберем картата на нашия партньор, няма основание повече да му се сърдим, обвиняваме и да искаме да го променим. В съвместната карта можем да видим динамиката на партньорството, която не можем да променим, но можем да уважаваме и да извлечем най-доброто от връзката. Ако се съпротивляваме срещу нея, връзката ще бъде съсипана.

На ежедневно ниво темите за любовта са онези повтарящи се модели във връзките ни, които ни показват какво обичаме и как проявяваме обичта си. Например някои хора са устроени да работят за любовта. Те често казват: „Ще спечеля любовта ти“, и в знак на обич работят за любимия или семейството си, поднасят подаръци и използват волята си, за да докажат силата на чувствата си и лоялността си. Други са устроени да се борят за любовта. Често търсят предназначение и смисъл на живота си във връзките и са готови да рискуват за тях.

Има и такива, за които любовта и сексът са неразривно свързани. Когато се почувстват развълнувани от нов човек, те искат да изживеят отношенията сексуално, но скоро след това губят интерес и имат нужда от различно преживяване. Съществуват и хора, които търсят съвършенство в любовта и избират партньор, когото могат да подобрят, някой с потенциал за развитие. Те проявяват обичта си в съвети и критика, целящи да тласнат любимия им да се усъвършенства според техния вкус...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР