Соня Йончева - новата ярка звезда на Метрополитън

В сайта на сп. Vogue излезе заглавие: „Запознайте се със Соня Йончева – най-блестящата нова звезда“. Статията беше възторжен отглас на великолепното изпълнение на българското сопрано на сцената на Метрополитън в ролята на Мими от операта „Бохеми“

Лилия Илиева 06 July 2015

Снимка: Светослав Караджов

В тази роля Соня влиза, без да е репетирала с оркестър и на петата седмица, след като е родила сина си Матео. По този повод западните медии я наричат „звезда в последната минута“. Както споделя пред EVA, към работата си тя се отнася като спортист – стреми се винаги да е в стопроцентова форма.

На 33 г., родена на Коледа в Пловдив, Соня е световна звезда. И се гордее, че е българка. Подчертава го във всичките си интервюта. И едновременно с разкошния си талант тя е абсолютно различна от класическите прими.

Витална, модерна, светска, взима всичко от живота с пълни шепи и с лекота. Абсолютно естествена и непринудена. Хубава, мека, с буйни дълги  коси, които не обича да връзва и по-често носи разпилени по раменете, с очи, пълни със смях. Призна ни, че често пее боса, ако обувките й не са удобни. Публиката така и не разбира, защото под дългите рокли това не личи.

Соня е обезоръжаваща. За нея няма граници, няма сцена. По време на концерта си на Цветница в зала „България“ тя слезе сред публиката, седя на стълбите, флиртува със съпруга си, венецуелския диригент Доминго

Хиндоян, който дирижира Софийската филхармония. Соня просто разля красотата, таланта, чувствеността, артистичността, професионализма си и ни понесе в друга, по-фина реалност. И ни омагьоса. Всички ще потвърдят, че това беше един различен концерт. В него участва и братът на Соня, Марин, когото помним като победител в Star Academy.

„Матео беше на три седмици – разказва Соня, – когато ми се обади генералният мениджър на Метрополитън Питър Глеб: „Трябва ми Мими за „Бохеми“. Попитах: „За следващата година ли?“ „Не, не! – отговори той. – За сега. Можеш ли да помогнеш?“ Казах: „Да“. Това не беше решение, взето на трезва глава. Бях родила съвсем скоро. Не бях пяла от шестия месец и ми омръзна да си стоя вкъщи. Веднага се обадих, за да задействам издаването на паспорт за Матео и докато го хранех нощем, учех партитурата си.“
Соня Йончева е завършила Музикалното училище в Пловдив, Женевската консерватория, Академията за млади певци в Париж Le Jardin des Voix (Градината на гласовете). Сред многото конкурси, които печели, е организираният от Николай Гяуров и Мирела Френи „Карузо“. Големият български бас я поздравява за участието й, пожелава си да може да я гледа на сцена и няколко месеца по-късно умира, а Соня плаче за него цял ден.

Нейно звездно постижение е първото място на най-известния оперен конкурс в света „Опералия“ 2010, създаден от Пласидо Доминго. Впечатлен, прочутият тенор я кани да пее на събитието по случай 70-ия му рожден ден. Двамата участват в грандиозния спектакъл в Ковънт Гардън за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Впоследствие синът му й става агент.

Белгийският принц Фелипе де Шиме й се обажда по телефона, за да й предложи да изнесе концерт на сватбеното му тържество. Сред интересните моменти в професионалната й биография е целувката й със Стинг в мюзикъла му в парижкия театър „Шатле“, в който изпълнява главната роля.

Соня е прима и участва в продукции и концерти на най-звездните световни сцени: Метрополитън в Ню Йорк, Ковънт Гардън в Лондон, Щатсопера във Виена, Парижката опера, миланската Ла Скала, Театро Реал в Мадрид... Включена е в световната класация за най-любима оперна звезда на 2014 г. на сайта „Светът на операта“.

След като замества Ана Нетребко в „Бохеми“ в Метрополитън, The New York Times обявява изпълнението й за „Сензационно!“  Соня Йончева често е определяна като един от най-обещаващите и вълнуващи изпълнители на своето поколение. Една от последните новини около нея е договорът й със Sony и издаването на първия й албум в началото на тази година – Paris, Mon amour.

Пристига на снимките сама след няколко дни, прекарани в родния й Пловдив. Мъжът й Доминго е заминал, за да подготви предстоящия си концерт в Лондон, закъдето ще лети и Соня на следващия ден.

Откакто се е родил синът им, се стремят да прекарват възможно най-много време заедно или са в непрекъсната връзка по телефона. Докато я снимаме, с Доминго се чуват и Соня превключва от френски на английски и после на испански. Наричат се „аморе“. Приключва разговора и продължава с майка си и сина си на български. Разказва ни, че пътуват като един голям катун. Майка й винаги е с тях, за да се грижи за малкия Матео.

Показва ми снимка на телефона си на спящия Доминго, гушнал шестмесечния им син Матео, който също спи. „Виж колко са сладки! – казва ми. – Току-що я получих.“ Очевидно е влюбена и щастлива. Невъзможно е да не харесаш гласа й дори само докато я слушаш как говори. Едновременно нежен, топъл, плътен и лек, като погалване. Заразни са ентусиазмът, вярата, динамиката й. Има чудесно чувство за хумор. За Соня, уверихме се, няма граници, за нея всичко е възможно. Вдъхновяваща е.

На пресконференцията Доминго разказа по много трогателен начин как сте се запознали. Помнеше дори как си била облечена и пейката, на която сте си говорили в парка в Женева. Какво си спомняш ти за първата ви среща?

Когато го видях на онази пейка, си казах: „Я! Каква е тази екзотична птица?“ В Женева не бях виждала такива мъже. Доминго беше диригент и асистент. И трябваше да ме дирижира на изпита за моята дипломна работа през 2009 г., когато завършвах Консерваторията в Женева.

Не успях да отида на две репетиции, защото бях на представление в Мадрид. Стигнах чак вечерта. Оркестърът си беше тръгнал и двамата се уговорихме да се видим в парка, за да уточним изпълнението ми. Представях си го възрастен, с много опит. Не предполагах, че е може да е млад и толкова... привлекателен. Срещнахме се за кратко, но разбуди любопитството ми. Говорихме за музика. След това ме дирижира на изпита ми.

Всичко мина много добре професионално и пътищата ни се разделиха. Пишехме си от време на време във фейсбук. Оказа се, че е следял кариерата ми. Аз също се интересувах от него. Видяхме през 2013 г. в Берлин, и двамата бяхме свободни, имахме добра кариера, беше въпрос на минути да се случат нещата.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР