Деветашката пещера – прилепите и хората я харесват. Слай и той.

Тя е с най-голямото скално преддверие в Европа, осветявано от 7 отвора, наричани Окната

Адриана Попова 29 June 2015

Снимка: Адриана Попова

Прилича на огромен декор за фентъзи филм. Известна е с прилепите си – тук е една от трите им най-важни колонии на континента с 35 хил. екземпляра, горе-долу колкото са жителите на Ловеч. От известните хора, които са я посещавали, ще споменем цар Борис Трети – пейка с табелка отбелязва мястото, където е обичал да сяда, и „бандата“ на Силвестър Сталоун.

Преди 4 г. тук се снима „Непобедимите 2“ - за ужас на прилепите, които обичат да са на тихо и тъмно. Слай,  Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис създават силен душевен дискомфорт на големия нощник и братовчедите му - мустакатия, трицветния, дългопръстия, остроухия и водния нощник (да не изброяваме останалите роднини), което предизвиква протестите на природозащитниците.

Екипът на филма прави и нещо добро за местността – на мястото на разграбения преди години мост над река Осъм, изгражда нов. Той може и да не се отличава с хубост и изящество, но поне изглежда як – мисля, че ще издържи, ако минете по него с личния си бронетранспортьор.

Пещерата, наричана още Маарата, е заселена много преди да я открие Холивуд – 70 хил. години преди нашата ера. Чак до Средновековието тук са се навъртали хора, които са оставили интересни артефакти: глинена паница със свастика, бронзов сърп, чаши, изящни бронзови апликации. През 50-те военните си я харесват като склад за гориво – основите на огромните цистерни личат и досега.

На 40 м навътре от внушителното „антре“ има огромна зала – 2400 кв. м. Пещерата се разклонява в два ръкава – през единия тече река, другият е сух и топъл.

Ние попаднахме във времето между 1 юни и 31 юли, когато е размножителният период на прилепите и не може да се влиза навътре в пещерата. Така че не видяхме сталактитите и сталагмитите й, нито пък голямата зала. Но и входът с Окната е достатъчна утеха.

Инфо: Намира се на 15 км от Ловеч. Плаща се вход 3 лева. Деветашката пещера спокойно се вмества в еднодневен маршрут от София, в който може да включите и Крушунските водопади. Ако искате да го направите двудневен – препоръчваме ви преспиване в село Старо Стефаново, за което ще разкажем в новия брой на EVA.
 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР