10 съвета от стилиста

Как да запазим красотата на дрехите си по-дълго време

eva.bg 28 June 2015

Снимка: Tefal

Всеки има свое любимо облекло, което му носи спомени, кара го да се чувства комфортно или да блести като холивудска звезда. Но често се случва, когато облечем някоя дреха, да установим, че тя вече не е същата, както когато сме я купили. Затова е важно да знаем как да се грижим за гардероба си. Ето какви полезни съвети даде модният стилист Антония Йорданова.

1. „Често се случва върху дрехите ни да се появи петънце от кафе, сладолед или от дезодорант. Първата ни реакция е да го забършем със салфетка или друго, което ни е под ръка. Това може да доведе до по-дълбоко проникване на петното. По-добре изперете възможно най-бързо, за да запазите плата.

2. Внимавайте къде оставяте дрехите си до следващото обличане. Ризите задължително трябва да са на закачалка. В противен случай те ще получат гънки, трудни за гладене. Съхненето на ризите също е добре да бъде на закачалка, това ще ви улесни при гладенето им. Дръжте пуловерите прилежно сгънати в гардероба, освен ако не искате да ги направите по-дълги.

3. Светлите тоалети от естествени материи имат по-трудна поддръжка. Ако ви е трудно да съобразите цялата пералня с една или няколко светли дрехи, слагайте по една кърпичка от тези, които изтеглят превантивно освободените багрила. Така ще избегнете оцветяване на любимата бяла блуза, например.

4. Светлите дрехи от естествени материи се гладят добре, преди да са напълно изсъхнали след прането. Важно е и да не са твърде мокри. Мощната пара на ютията също ще ви бъде от полза.
 
5. Когато гладите дреха, която комбинира повече от две материи, не забравяйте да изберете междинна степен на загряване на ютията или за по-сигурно дори по-ниската, която е подходяща за по-деликатната материя. Ако кройката и спецификата на дрехата позволяват, можете да заложите само на леко "издухване" с парата на най-смачканите места.

6. Много често резултатът от гладенето на дреха от естествени материи със силно нагорещена ютия води до неприятни отпечатъци върху повърхността й. Т.нар. „лъсване“ може да се избегне чрез мощна пара вместо силен натиск или като слагате дрехата около гладачната маса, а не върху нея.

7. Всякакъв вид плетива или мъхести повърхности като мохер, ангора и т.н. не бива да бъдат гладени директно на твърде високи градуси, тъй като рискувате да се получи т.нар. степване на тъканта.

8. Избягвайте да гладите светлите памучни дрехи, ако няма да ги обличате веднага. Рискувате да им излязат жълтеникави петна, ако дълго време стоят в гардероба. Когато решите да облечете памучната дреха, подгответе ютията на високи градуси с достатъчно вода в резервоара и "изпечете" с пара.

9. Винаги четете етикета на дрехата, там ще намерите отговора на всички въпроси и няма да се притеснявате, че може да й навредите по някакъв начин. Не забравяйте, че прането, сушенето и гладенето са процеси, за които трябва да отделите време и внимание, за да бъдат дрехите ви в перфектен вид целогодишно.

10. Отделяйте на дрехите си нужното време и внимание. Инвестицията ще ви се отплати многократно и ще им се радвате по-дълго време. Правилното третиране на тъканите ще удължи живота на всеки тоалет многократно. Не пестете време и внимание, и винаги носете дрехите си с усмивка!“

Няма перфектна визия без перфектно изгладени дрехи. Стилистът Антония Йорданова сподели какво е нейното тайно оръжие – мощната безкабелна ютия Tefal Freemove.  За нея това е „иновативно решение на проблемите с трудните и капризни материи и верен помощник в гладенето на дрехи с всякакви кройки.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР