Сладко изкушение

Обичам този лесен за приготвяне, но фин и изискан като соло на цигулка в лятна нощ десерт

Диана Шингарова 25 July 2015

Домашен Нуга сладолед

Вкусът на смокини и печени ядки, прегърнати в хладната целувка на сметаново-ваниловия крем, превръщат финала на всяка вечеря в истинска фиеста. Съставките: 500 мл растителна или животинска сметана, 3 яйца, 7 зелени смокини от сладко, 1 ванилия, 6 с.л. захар. За крокана: 5-6 с.л. захар, ядки – бадеми, лешници, орехи или микс. Започнете с приготвяне на крокана, защото той има нужда да изстине.

Сложете захарта в тиган с незалепващо покритие. Оставете да се карамелизира. Добавете ядките и внимателно разбъркайте, докато карамелът ги покрие добре. Много по-вкусно става, ако запечете ядките предварително. Изсипете върху тава, покрита с хартия за печене, и оставете да изстине. Междувременно пригответе останалата част от рецептата.

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците до твърд сняг. Смесете всички съставки, като добавите нарязаните смокини и предварително натрошения крокан. За натрошаването може да  използвате найлонова торбичка и дървен чук или за по-лесно – блендер.

Разпределете готовата смес в индивидуални купички или в по-голям съд и приберете във фризера. След 3-4 часа ще може да се насладите на хладната свежест на този домашен сладолед.

И ако минавате през Царево, не пропускайте да се запасите с най-вкусното домашно сладко от зелени смокини по нашето Черноморие.

Фотография Диана Шингарова
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР