Пикльо

29 July 2015

Никъде другаде не съм виждала толкова много пикаещи край магистрала мъже. Като се замисля, не знам дали изобщо съм виждала. Но у нас, особено в летния сезон, пикльовците са накацали по „Тракия” като лястовици по жиците преди отлитане. На какво ли може да се дължи това? Изключвам веднага лошото възпитание, ние българите може да сме всякакви, ама чак невъзпитани не сме. Тогава? При изписване в интернет повишената честота на уриниране излиза като симптом при следните заболявания: цистит (възпаление на пикочния мехур), камъни в пикочния мехур, бъбречна инфекция, застойна сърдечна недостатъчност, хиперкалиемия, хипопитуитаризъм (недостиг на хормоните на хипофизата), захарен диабет, пиелонефрит, безвкусен диабет, хиперкалцемия, доброкачествена хиперплазия на простатата, увреждане на гръбначния мозък, уретрална стриктура, хипертония (повишено кръвно налягане) и други. Ужас, нима толкова страдалци имало в клета майка България? И всички те пътуват по магистралите...

Добре де, обажда се подлият ми вътрешен глас, по магистралите има доста бензиностанции с тоалетни, в последните години те са и достатъчно чисти, отделно има и химически тоалетни. Какво пречи на хората да се облекчават именно там? Измисли друга причина!

И аз, мислейки, се върнах към славното ни минало. Там няма как да не забележим един особено любим герой. Крали Марко. Е, кажете ми, представяте ли си как Крали Марко яха коня шарколия, бие се с Чер арапин и Муса Кеседжия, прави ги разногледи със сабята си дамаскиня и после препуска да се облекчи до близкия хан? Не, нали? Той би го направил гордо край друма и след това би препуснал да освобождава три синджира роби.

Ето, това е разковничето според мен. Гордата душевност на българския мъж и юнак не приема облекчаването в ханове и бензиностанции. Това би го фрустрирало, би поставило под въпрос потентността му. Да се затвори да пикае сред четири стени, без птички да му пеят и вятър перчема му да вее! Пък и след това ръце да мие. Пфу! Да не дава господ! Затова българският мъж в най-добрите национални традиции пикае гордо край магистралите, едва поприкривайки се или дори никак. България е оцелявала под гърците, под турците е оцелявала, сега пред тия женчовци европейците и техните правила ли ще клекнем! Дори мисля, че трябва да искаме от ЮНЕСКО пикаенето край магистралите да ни бъде зачетено като световно нематериално културно наследство. Ще смятам всеки пикльо по пътя като подписал се под петицията. Особено ако успее да опази и обувките си сухи. И, моля, вместо да издигаме паметници на разни български царе, да направим паметник на Магистралния пикльо. Пък нека също нещо да му свети в мрака...

P. S. Може би единствено братята сърби са близки до нашата горда същност. (Да не забравяме, че според тях Крали Марко е „прави сърбин”.) Веднъж попитахме сръбски пътни полицаи къде е най-близката тоалетна, защото децата бяха малки и разбирате... Те ни погледаха учудено и казаха приблизително следното: „Па зАщо ви е бензинска станица? Ево ви у прИроду.”

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Lu
29 July 2015, 14:22

Без да отричам наприва от желаещи да уринират публично на магистралата, все пак искам да посоча, че това далеч не е изолирано явление. Всеки имал злощастието да посети някоя от южно европейските държави през лятото, със сигурност ще потвърди зловонието, което се носи по малките улици на Лион, Севилия, Сицилия, Валенсия, Барселона, Мадрид, та ако щете и Париж. Пикльовците са навсякъде.

ТВОЯТ КОМЕНТАР