Казват, че трите тайни на френската кухня са масло, масло и още масло. Едва ли кухня, дала ни толкова шедьоври, крие само три тайни, но може това да са първите три... Какво би бил един киш, тарт или галет, както и много други изкушения, без гальовното за небцето маслено тесто?
Днешното ми предложение е за тарт с ягоди, чийто фин като коприна вкус, се дължи на два вида масло - обикновено и препечено.
За масленото тесто използвах 220 г брашно от лимец, щипка сол, 130 г масло и около 1/4 чаша ледена вода, ароматизирана с 1/2 ч. лъжичка розова вода.
Как го направих: Пресях брашното и смесих със солта. Прибавих нарязаното на кубчета масло и започнах да го втривам в брашното. Направих кладенче, в което с лъжица добавях ледена вода, докато замеся тесто. Увих във фолио, оформих го като диск и прибрах в хладилник. След около час разточих тестото между два листа фолио и запълних форма за тарт. Върнах в хладилника.
За плънката използвах 3 с. лъжици масло, 50 г сурови шамфъстъци, 2 с. л. царевично нишесте, 2 яйца, 50 г захар (ползвах кокосова), щипка сол, 4 с. л. рикота и 500 г ягоди (количеството е за форма с диаметър 22 до 24 см).
В касерола сложих маслото да заври като бърках непрекъснато. Скоро течността се избистри и доби карамелен цвят. Охладих на стайна температура и прецедих през плътна марля. Блендирах шамфъстъците, нишестето и солта до фин прах. Прибавих яйцата, захарта, рикотата и препеченото масло. Подредих разполовените ягоди в охладената тартена основа и ги залях с крема. Изпекох до златисто.