Между кориците

Заплетената, романтичната, изненадващата, екзотичната и документалната - книгите, които ви препоръчваме този месец

21 August 2015

Заплетената
"Дъщерята на палача", Оливер Пьоч, ИК „Хермес“

Някъде през XVII век в Бавария странна компания, състояща се от палач, дъщеря му и влюбен в нея лекар се опитва да докаже,че набедена за вещица жена е невинна. Книгата е хит в Европа, САЩ и Китай, а фактът, че авторът й произхожда от семейство на палачи май е в плюс.

Изненадващата
"Абатството Нортангър", Вал Макдърмид, ИК „Еднорог

Шотландската кралица на трилъра Вал Макдърмид се включва в „Проекта Остин“ - съвременни автори интерпретират романите на Джейн Остин. В нейния вариант на „Абатството Нортангър“ мрачна тайна стои между неопитната Кат и загадъчния Хенри Тилни.

Романтичната
"Свещена билка", тайният бележник на Фрида Кало, Ф. Г. Хагенбек, ИК „Колибри“

В книгата е целият живот на Фрида, в който куцукащото й тяло трябва да догонва препускащото й сърце. В духа на баладите са описани срещите й с Кръстницата Смърт и вестоносеца й Конника, а рецептите на мексиканските ястия, които е приготвяла Фрида, са истинска оргия за сетивата.

Целувам ръцете ти, хубавице, и късия ти крак. Нямаш представа колко ми липсваш с твоите пищни фусти и сочните ти устни.“ Из писмото на д-р Лио Елоесер до приятелката му Фрида Кало

Екзотичната
"Ман", Ким Тхуи, ИК „Колибри“ 

Изящна история за хора, които обичат да четат красиви описания на храни – в случая далекоизточни. Виетнамката Ман сключва уговорен брак със свой сънародник, който има ресторант в Монреал. Ман открива, че може да готви и докато го прави, се научава и да обича.

Документалната
"Оранжевото е новото черно", Пайпър Кърман, ИК „Бард“

Бяло американско момиче със скъпо образование се забърква с наркотици и попада за 15 месеца в затвора. Жените зад решетките са коя от коя по-пъстри. Интересно е какво ги крепи там – неща като да си направят педикюр например. Ще има какво да разказвате на съседите по чадър.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР