Знам какво оцвети миналото лято

От хипстърите в Лондон до клошарите в Париж – новата мания забавлява и релаксира

09 September 2015

Спомняте ли си как преди години по плажовете всеки втори – възрастен или дете, четеше „Хари Потър“? Тази година на мястото на Хари са книгите за оцветяване. От хипстърите в Лондон до клошарите в Париж – новата мания забавлява и релаксира. На български (ИК „Софтпрес“) излязоха две от най-продаваните в световен мащаб книги – „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ на шотландската илюстраторка Джохана Басфорд. Човек може да прекара часове в оцветяване на приказния й свят, вдъхновен от мъгливата красота на Шотландия, изпълнен с животни и растения и криещ тайни за разгадаване.

Дори не е необходимо да спазваш контурите – постоянно разказвам на хората, че самата аз непрекъснато излизам от очертанията.
Джохана Басфорд
Илюстрациите са изключително детайлни, а за да ги оживите, може да използвате от моливи и пастели, до флумастери и тънкописци. Единствено водните бои не са препоръчителни, защото деформират хартията. В „Амазон“ книгите на Басфорд изпревариха знаменитата поредица на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“ и новата книга на Харпър Ли с над 1,5 млн. продадени бройки.

Процесът на оцветяване включва логиката, креативността и фината моторика на ръцете. Психолозите са единодушни, че разтоварва от стрес и издава моментното ни психическо състояние, което диктува избора на цветовете.

„Мнозина признават, че тайно са оцветявали книжките на децата си, след като ги сложат да спят. Но сега това занимание стана общоприето и за възрастни“, казва Джохана Басфорд.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР