Атаката на стромосексуалните

От Чанинг Тейтъм и Крис Хемсуърт, до Джаред Лето и Еди Редмейн – новите секссимволи са стромосексуални. Ето какво ще рече това

Ирина Иванова 06 October 2015

Преди 21 години – да, да, в далечната 1994 г. – журналистът Марк Симпсън пише есе за английския всекидневник The Independent, в което въвежда понятието метросексуален мъж, обозначаващ съвременен мъж, живеещ в голям град, който е изключително внимателен към това как изглежда, как се облича и как живее.

Метросексуалният не се свени да ходи на епилация, на маникюр и педикюр, да си прави маски на косата и лицето и прочeе неща, които традиционно са считани за приоритет на жените. Сексуалната ориентация на този мъж, поне според „програмното“ есе на Симпсън, няма пряка връзка с неговата „метросексуалност“ и той може да е хетеро-, хомо- или бисексуален. Не сексът, а сексуалната идентичност продава днес.

Стромосексуален: що е то?

След глобалната олелия, която се вдигна около легализирането на гей браковете в Америка, и след местната ни разпра за това да го има или не гей парада в България, американското издание The Hollywood Reporter публикува материал, с който въведе, или се опита да въведе, ново понятие – стромосексуален мъж. Идва от комбинация между straight, т.е. с традиционната хетеросексуална ориентация, и homo, тоест хомосексуалната такава. В името на какво се обединяват двете начала? В името на Негово Величество Бизнеса. Стромосексуалният тип мъже, според авторката на статията, обитава преди всичко джунглата на шоубизнеса и най-интересното е, че ние познаваме тези мъже – Чанинг Тейтъм, Крис Хемсуърт, Робърт Патинсън, Том Харди, Джоузеф Гордън Левит, Джеймс Франко, Еди Редмейн, Джаред Лето. Тоест – най-големите звезди от мъжки пол в Холивуд в момента на възраст около 30. Младите асове. Според статията на The Hollywood Reporter всички те са стромосексуални. И май нямат друг избор.

Да направиш реверанс към огромната в Америка, пък и не само, ЛГБТ общност, се е превърнало във въпрос на бизнес за изброените холивудски звезди. Дори за онези от тях, които категорично се заявяват като хетеросексуални. ЛГБТ, ако още не сте разбрали, е абревиатура от лесбо-гей-бисексуални-трансджендър хора, като под трансджендър се визират онези, които официално променят пола си, много често, но не задължително, и с операция. Последните такива примери са Мартин Ротблат, който е роден мъж, но си е направил операция за смяна на пола и днес живее като жена със същото име, и Брус Дженър, бащата на Ким Кардашиян, който също си смени пола по оперативен път и днес е известен като Катлийн Дженър.

ЛГБТ културата също така „подслонява“ и т.нар. questioning, или queer хора – определението обозначава онези, които не са наясно със сексуалните си предпочитания и експериментират, както и интерсексуалните, т.е. родените като хермафродити. Последните не са чак толкова малка група. Преди няколко години например избухна скандал по повод признанието на тогавашната приятелка на плувеца бог и олимпийски шампион Майкъл Фелпс, че е родена като хермафродит и е премахнала по оперативен път мъжките си полови органи. Темата за сексуалната идентичност всъщност никога не е била по-гореща от сега. Но да се върнем на стромосексуалните.

Гей ли си, или си европеец?

Според главния редактор на мъжкото списание Details това е обичаен въпрос на партитата в Холивуд. ЛГБТ общността в Меката на киното е толкова многобройна и мощна, че не можеш да си позволиш да се правиш, че не я забелязваш, нито да не се съобразяваш с нея. Причината звездата Чанинг Тейтъм, който винаги е бил хетеросексуален секссимвол, да танцува на американския Прайд полугол, с шалче и прочее не е просто в това, че той подкрепя хората с различна сексуална ориентация. Според продуцентите на първия филм „Професия: Стриптийзьор“, който преди три години изстреля Тейтъм в А-отбора на звездите, появата на актьора на корицата на най-четеното гей списание в Америка Out тогава е много важен маркетингов момент и е една от причините филмът да донесе 167 милиона долара печалба. Чанинг е първият хетеросексуален актьор, който се осмелява да застане на корицата на списанието, и то с кадър, който сериозно поставя под въпрос мъжествения му имидж. Според издателя на списанието през 2012 г. това е единствената корица със звезда, която не е гей. През настоящата година кориците с такива знаменитости са 6. „Те искат да са на нашите корици и дори не ги интересува трябва ли да влязат в ролята на гей, или не трябва. Снимат се по прилепнали плувки и дори с подканящ поглед с ясното съзнание, че ще ги гледат мъже. Много от звездите съзнателно и преднамерено си изграждат двусмислен имидж, за да привличат и тази аудитория.“

Според други източници нерядко актьорите и техните агенти и мениджъри съзнателно търсят подобни роли – например Джаред Лето взе Оскар за ролята си на транссексуален мъж в „Клубът на купувачите от Далас“, а сега и Еди Редмейн играе мъж, който сменя пола си оперативно, в The Danish Girl. В Холивуд има специална агенция – Karpel Group, която осъществява връзката между филмите и ЛГБТ аудиторията. „Преди време много актьори криеха, че са гей, и правеха всичко възможно, за да поддържат имиджа си на хетеросексуални, например Кари Грант. Днешните стромосексуални звезди са точно обратното“, казва шефът на въпросната агенция.

Въпрос на... пенис

Ако старото поколение на т.нар. Марлборо мъже, тоест звезди като Джак Никълсън, Ал Пачино, Робърт де Ниро или Джийн Хекман, можеха дори да съдят някого, задето е „предположил“ публично за тях, че може би не са чак такива мачовци, то новите звезди приемат подобни подхвърляния без никакъв проблем. Примерите са много. Наскоро Джеймс Франко заяви, че е „гей през цялото време до момента на половия акт“. Джоузеф Гордън Левит пък никога не отрича спекулациите, че е гей, понеже това по думите му би било проява на много лош вкус.

Том Харди, звездата от новия „Лудия Макс“, се опита да изкупи ужасния грях, че е щастливо женен, с признанието, че като млад е експериментирал чат-пат с мъже. Да не говорим, че в много интервюта звездите отговарят съвсем спокойно на въпроси от типа: ако беше гей, с кой мъж би искал да бъдеш? Даниел Радклиф от поредицата за Хари Потър отговаря, че би бил с Райън Гослинг, а Райън Рейнолдс – с Робърт Патинсън от „Здрач“. На никого не му и минава през ума да те съди за подобен въпрос. Поколението на днешните 30-40-годишни гледа по съвсем различен начин на темата за сексуалната ориентация. Малко на майтап, малко като в игра и със сигурност не като нещо сериозно, нещо на живот и смърт.

Днешните стромосексуални мъже звезди до един са слаби и с издължени мускули, понеже не ходят на бодибилдинг както техните предшественици Шварценегер, Сталоун и пр., а на йога. Много от тях посещават абсолютно същите салони за красота като гей звездите. Това го твърди самият Мат Бумър, един от актьорите в „Професия: Стриптийзьор“, който от години е омъжен за партньора си Саймън Холс, и двамата имат три деца.

В Холивуд салоните за лазерна епилация са увеличили мъжката си клиентела с 35% и са добавили към портфолиото си от услуги процедури като мъжка бикини линия, трайно обезкосмяване на лицето и прочее. Същото важи за фризьорските салони, за маникюра и педикюра. Вече никой няма проблем да бъде заснет, докато му почистват веждите например, и снимката да бъде пусната в профила на салона в социалните мрежи. Стромосексуалните са точно като хомосексуалните до... момента на половия акт.

Според известен американски психолог, когато активната ти аудитория е в толкова висока степен гей или прогей ориентирана, нямаш особен избор, защото ако не отговориш на очакванията й, просто ще изпаднеш от борда. Има и нещо друго обаче и то е по-дълбоко. Всъщност на голяма част от хетеро мъжете им е приятно да ги свалят гей мъже и въобще – да са обект на желание. Хетеросексуалните мъже, според специалиста, се чувстват ОК като сексуални обекти, а като такива може да се почувстват истински само ако са „преследвани“ от други мъже.

Жената, колкото и агресивна и нападателна да е, не може да даде това усещане. И това вече не е въпрос на бизнес, а въпрос на... пенис.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР