Виктория, наследничката на Толстой, пее джаз

Но още не е прочела книгите на великия писател

Лилия Илиева 02 November 2015

Наричат я Лейди Джаз. Виктория Толстой (41 г.) е една от най-известните шведски джаз певици и праправнучка на руския писател Лев Толстой. След прекарано тежко заболяване, от което го излекува шведски лекар, един от синовете на великия писател (който е имал 13 деца) хлътва по дъщерята на доктора и заминава с нея в родната й страна. От тази връзка в Швеция се ражда бабата на Виктория. А баща й е джазмен и преподавател по музика в Университета в Упсала. Виктория пее по клубове в Стокхолм от тийнейджърка. Записва първия си албум, преди да е навършила 19. Един от най-успешните й дискове е „Бялата рускиня“. Така е известна и на шведската публика заради бялата рокля, с която често пее на сцената. Ще я чуем на първия джаз фестивал в Пловдив на 5 ноември. Говорим с Виктория по скайп. Красива е, вързала косата си с елегантна небрежност. Облечена с бледосив спортен екип.

Здравейте, Виктория! Къде ви намирам?

Вкъщи, в Швеция, в Малмьо. Родих преди 18 месеца втория си син Тууре. Имам и шестгодишен син Нилс. Очаквам всеки момент малкият да се събуди и ще трябва да се погрижа за него. А по-късно с големия ще ходим на гимнастика. В момента правя концерти от време на време, но основно „работя майка“. Тепърва предстои да обсъждаме с компанията ми следващите ми записи.

Как бихте се описали накратко?

Като оптимист, позитивна съм, пълна  с енергия и доста дива. Говоря високо, смея се с цяло гърло. Спонтанна съм. Не обичам да планирам. Харесва ми да се впусна в неизвестното и да видя какво ще се случи. Обичам да живея в екшън. Колкото повече изненади, толкова по-добре. Но в момента не мога да си го позволя – с децата всичко е под час. Когато пея някъде, е различно.

Пеете ли на децата си?

Да, вечер. На големия ми син му е приятно да ме слуша. Надявам се това да е някакво начало, въпреки че наскоро започна да играе футбол и това е „смисълът на живота му“ сега. Вкъщи предпочитам да не работя, а да бъда със семейството си и да правим други, различни неща. Живеем близо до пролива Йоресунд, разхождаме се по брега. А преди да ми се обадиш, правех упражнения, затова съм по екип.

Защо избрахте да пеете джаз?

Защото съм родена с тази музика. У нас се слушаше всичко, но все пак баща ми свири джаз и фюжън. Той свиреше на пиано, а аз започнах да пея с него. И се влюбих в музиката и в свободата на импровизирането, в партньорството между музикантите през цялото време и в това, че тази музика е жива. Всяка вечер се променя. Това много ми пасва. Много харесвам и новия начин да се прави джаз – смесването на по-модерен саунд и с поп, фънк или други стилове към основната линия на джаза.

Кой е най-значимият момент в кариерата ви досега?

Един от най-важните е, когато подписах с немската музикална компания Act Music, което ми отвори вратите към Европа. Act Music са фантастични по отношение на маркетинга. Това беше повратна точка за мен.

Оценявате ли, че сте праправнучка на Лев Толстой и как това се отразява на живота ви?

Много се гордея, разбира се. Това не се отразява много на личния ми живот, но за кариерата ми е предимство. Хората са любопитни. Фамилията ми е позната и идват да ме слушат и заради нея.

Поддържате ли връзка с роднините си от рода Толстой?

Не особено. Събираме се веднъж годишно, но не съм ходила скоро. Не сме близки. Била съм в Москва, в Ясна поляна. Правила съм и концерти в Русия. Имам книгите на Лев Толстой. Когато имам и време, ще ги прочета. Гледала съм филми като „Война и мир“, „Ана Каренина“.

Вярно ли е, че сте се запознали със съпруга ви в „Биг Брадър”?

Това е бившият. (Пер Холкнет – дизайнер, скейтбордист и герой на шведския „Биг Брадър“. С Виктория са женени седем години.) Сега имам друг съпруг. Казва се Расмус Килберг. Барабанист е. Заедно сме от осем години и имаме две деца.

С кой джазмен мечтаете да се срещнете на сцена?

Вече го срещнах – Тутс Дилеманс (белгийски джаз музикант) и пяхме заедно. Беше магия! Той е много, много готин, но вече не пее. Иначе бих била много щастлива, ако можех да пея заедно с Майлс Дейвис, Джак Пасториъс. Изглеждат много интересни хора и трябва да са били гениални умове.

Коя е любимата ви песен?

Имам милиони в различни стилове. Много ме вдъхновява Принс, харесвам хевиметъл. Но ако трябва да избера една, нека да е Purple Rain на Принс. Откакто бях 18-годишна досега, това е песента, която ме изразява.

Ще вземете ли семейството и децата си с вас в България?

Не, ще дойда сама. И ще поспя.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР